Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Kempisch Vuur Haverstout

Tasting Notes Posted on 04/04/2020 16:28

Brouwerij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur Haverstout
Kleur: zwart
ABV: 6.5%

Intens

Haverstout is een donker bier van de microbrouwerij Pirlot. Guy Pirlot, de eigenaar, is een voormalig collega van mijn vrouw – Proximus, dus – maar verruilde zijn job voor zijn passie. Deze Haverstout heeft een alcoholpercentage van 6.5% en werd in 2012 voor het eerst gebotteld. Hij schenkt zo zwart als koffie met een mooie, grote beige kraag die lekker lang blijft staan.

Donkerzoete neus op hazelnoten, roggebrood en koffiegruis. Geweldige hint van woodsmoke en iets van geprakte banaan en Granny Smith appels op de achtergrond.

Hij prikkelt wat op de tong door de hoge carbonatie, offreert nu vooral koffie en chicorei, iets van appel en een hint van karamel. Maar hij smaakt een pak minder zoet dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is redelijk lang en nogal intens, met een terugkeer naar de donkerzoete toetsen van karamel en mokka, koffiegruis en bruin brood.

Klassieke stout met intense smaken. Heerlijk verfrissend op het zonovergoten terras.

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Kempisch Vuur Jeneverbier

Tasting Notes Posted on 04/04/2020 06:27

Brouwerij: Pirlot
Regio: België
Fles: Kempisch Vuur Jeneverbier
Kleur: goud
ABV: 6.5%

FOTO

Gimmick

Wij whiskyliefhebbers kennen Kempisch Vuur natuurlijk vooral van de gelijknamige whisky, gerijpt op voormalige Laphroaig vaten. Maar in eerste instantie is Guy Pirlot natuurlijk een bierbrouwer. Zijn Kempisch Vuur Jeneverbier is een blond bier van hoge gisting waaraan jeneverbes werd toegevoegd. Het werd in 2012 gelanceerd. Goudblond, licht troebel, met een dunne witte kraag die redelijk snel verdwijnt.

De jeneverbessen zijn onmiddellijk en onmiskenbaar aanwezig op de neus, wat het bier eigenlijk ook meteen een flink bittertje meegeeft. Iets van stalgeur en een klein zoetje krijg ik nog, maar in alle eerlijkheid niet veel meer.

Op smaak vind ik het bier niets zoets meer hebben, is het eerder hoppig doch vlak. Ja, de smaak doet een beetje aan jenever denken, maar ik vind het geen meerwaarde.

In de afdronk, als je daar al van kan spreken, komt de bitterheid van de jeneverbes (of is het toch van de hop) opnieuw naar boven.

Een erg makkelijk drinkbaar bier – een doordrinker, zeg maar – doch iets te bitter naar mijn smaak en de jeneverbes lijkt eerder een gimmick. Niet mijn ding.

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).