Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Elgin 22 Year Old 1995 Maltbarn

Tasting Notes Posted on 07/12/2019 16:15

Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 22 Year Old 1995/2017, Maltbarn, Ex-bourbon Cask, 148 bts
Kleur: goud
ABV: 53.5%

Muesli

Maltbarn is een Duits onafhankelijk bottelaar uit Stadland die met de regelmaat van de klok single casks op vatsterkte presenteert. Dit is een Glen Elgin uit 1995 op vatsterkte.

Zalig fruitige neus op abrikozen en perziken, donkere honing, smeulend hout en popcorn. Granny Smith appels en citroen treden bij. Hint van koekjesdeeg. Noten. Dit is een vloeibare muesli. Wat minerale toetsen ook, alsof er natte stenen in mijn glas zitten. En een druppeltje olijfolie. Dit is echt goed!

Olieachtig en zachter dan verwacht op de tong. Wel onmiddellijk een pepertje en wat gember, alsook zoethout, maar dan neemt het fruit weer de bovenhand. Flink wat citrus (grapefruit!), dan ananas en citroenen. Iets van meloen. De appels keren dan weer. Carré confituur. Wordt licht drogend door de eik, maar blijft voldoende zoet. Er zit zelfs wat waxiness aan vast. Ik ben fan!

De afdronk is heerlijk lang, best kruidig met een bittertje van de eik. Op het sterfbed krijg ik citroensap over een schijfje meloen. Mooi!

Zalig zomerse Glen Elgin. Nou, ik had het voor mijn 25e ontmoeting met deze malt veel slechter kunnen treffen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Glen Elgin 21 Year Old 1995 Signatory Un-Chillfiltered

Tasting Notes Posted on 07/12/2019 06:39

Distilleerderij: Glen Elgin
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Elgin 21 Year Old 1995/2017 Signatory Un-Chillfiltered, Hogsheads 3260 & 3261
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Foutloze Allemansvriend

Signatory behoeft amper nog een introductie, toch? Zij hebben van Glen Elgin, het werkpaard van Diageo, al meer dan 50 vaten gebotteld en dan vooral van 1995 en 1996. Dit is een botteling van twee hogsheads, versneden naar 46%. En gelukkig maar, want officiële bottelingen van Glen Elgin zijn er amper.

Zoete, zachte en erg fruitige neus op moutsuikers, appeltjes besprenkeld met suiker, mandarijntjes, nectarines, honing, vers afgereden gras. Hint van kokosnoot. Lente in je glas!

De body valt me goed mee. Lekker olieachtig. Meteen zoetzuur. Fanta Lemon! Wat abrikozengebak, limoen, vanillevla en honing. Mooi gekruid: witte peper en iets van woodspices. Eucalyptus houdt hem erg fris. Kapt gevaarlijk vlot binnen.

De afdronk is middellang op meer van hetzelfde: citrus, suikers en wat peper. Een klein bittertje op het sterfbed.

Een foutloze allemansvriend om te delen op een mooie lenteavond. Het is schier onmogelijk om hier niet van te houden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).