Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Trip to Taiwan – part 2/6

Reizen Posted on wo, februari 06, 2019 17:46

Na een deugddoend
ontbijt, trokken we richting Yilan om de Kavalan Distillery te bezoeken. We
werden ter plekke opgewacht door Mr Wang die ons de komende dagen op sleeptouw
zou nemen. Na deze week kan ik wel zeggen dat we vrienden geworden zijn.

De rondleiding bij
Kavalan was erg vroeg, dus was onze groep niet al te groot. De typische
toevloed aan toeristenbussen was nog niet op gang gekomen. U moet namelijk
weten dat Kavalan per jaar zo’n miljoen (!) bezoekers over de vloer krijgt. Dat
is het tienvoudige van Glenfiddich, de populairste bestemming in Schotland. Het
bezoekerscentrum met tasting ruimte (of Spirit
Castle
zoals ze het zelf noemen) en shop had dan ook de afmetingen van een
sporthal.

Eerst werden we
onthaald in het Convention Center – onze gastheer Mr Wang stond ons hier op te
wachten – en kregen we een corporate video
van 15 minuten voorgeschoteld. We leren
als snel dat de King Car Group veel meer is dan whisky alleen. Melkproducten,
Mr Brown koffie, garnalen, orchideeën, bioproducten, insectensprays en nog veel
meer. Er staan fabrieken in Taiwan, maar ook in China en Vietnam.

Dan reden we vijf
volle minuten over het erg uitgestrekte terrein om bij de distilleerderij te
komen, waar onze gids ons opwachtte. We kregen alle stappen in het
productieproces in detail te zien, weliswaar van achter glas. De gids kon zich
zeer goed uitdrukken in het Engels. Gelukkig maar, want mijn Chinees is zo goed
als mijn Pools (lees: quasi onbestaande, enkel ‘goeiedag’ en ‘dank u’ ben ik
machtig). Met veel geduld en druk gesticulerend wijdde ze ons in, in de
technieken die Kavalan gebruikt.

Na de uitbreiding van
enkele maanden geleden mag Kavalan heus wel als één van de grootste spelers ter
wereld worden aanzien. Naast twee stillhouses vol klassieke alambieken (van
Forsyths in Schotland) staan er in een derde ruimte nog een groot aantal Duitse
Holzstein kolomstills te glimmen en te pruttelen. Samen produceren ze zo’n 9
miljoen liter spirit per jaar. Een deel daar van is de bij ons nog onbekende
Kavalan gin. Interessant, leek me, maar voorlopig zijn er nog geen plannen om
deze naar Europa uit te voeren. Jammer.

Grappig detail: in de
distilleerderij hangen infoborden met de uitleg in zowel Chinees als Engels,
maar de gebruikte foto’s zijn niet allemaal van de Kavalan distilleerderij
zelf. Zo stonden op het bord van de mash tun en de stills foto’s van… mijn
geliefde Auchentoshan!

Na de mash tuns,
washbacks en stills passeerden we nog even langs één van de warehouses waar de
vaten rechtopstaand staan te rijpen. De rijping gebeurt op een mix van
bourbon-, sherry-, port-, wijn- en brandyvaten en wat de sherry betreft gaat
het zowel om PX, Oloroso, Manzanilla, Amontillado en Fino. U heeft ze wellicht
al zien verschijnen in de bekroonde Solist-reeks. Onze gids meldt trots dat
Kavalan ondertussen in meer dan 60 landen wereldwijd verkrijgbaar is en dat de
malt al meer dan 200 awards in de wacht sleepte op diverse competities.

Ik moet bekennen, ik
vond de rondleiding wat aan de korte kant. Op drie kwartier stonden we al terug
buiten en werden we richting bezoekerscentrum geleid. Maar ik was nog niet
klaar… Ik kon de gelegenheid uiteraard niet aan me laten voorbijgaan om ter
plekke één van mijn Ramblings te schieten. U mag deze binnenkort online
verwachten.

Daarna dook ik toch
snel de shop in, waar ik me de Distillery Reserve aanschafte. Dit zijn
gelimiteerde uitgaven van om en bij de 300 flessen per keer – weliswaar slechts
30cl. Op het moment dat wij er ter plekke waren werd een Peaty Cask en een Rum
Cask aangeboden. Ik kocht beide en zal ze binnenkort proeven.

Dan was het hoog tijd
om de stad in te trekken voor de lunch. Mr Wang had in een lokaal restaurantje
geboekt, waar nooit toeristen komen, maar het wel tjokvol locals zat. Dat beloofde veel goeds. En dat was het ook. Zelden zo
lekker gegeten.

Na de lunch trokken we
terug richting hoofdstad. Er moest nog een beetje gewerkt worden ook,
natuurlijk.

Wordt vervolgd!



Trip to Taiwan – part 1/6

Reizen Posted on wo, februari 06, 2019 06:45

Zoals u wellicht weet,
werk ik parttime als Whisky Expert (what’s
in a name?)
voor het online veilingplatform Catawiki. Ik ben er samen met
enkele collega’s onder andere verantwoordelijk voor het beoordelen van de
flessen die door verkopers worden aangeboden ter veiling. In die hoedanigheid
had ik onlangs het genoegen af te zakken naar Taiwan op ‘handelsmissie’. En dat
het een geslaagde missie was, dat spreekt. Ik leg het u graag uit in de komende
zes blogposts. Read on!

Het begon allemaal een
klein half jaar geleden toen mijn manager me belde met de vraag of ik het zag
zitten om een week op handelsmissie te trekken voor Catawiki. Wetende dat ik
slechts parttime werk voor het veilinghuis én het feit dat ik een hele week
verlof zou moeten nemen bij mijn hoofdwerkgever, alsook een week van huis zou
zijn zonder vrouw en kinderen, was ik toch wat terughoudend. Tot de bestemming
werd genoemd. Nou… daar moest ik geen twee keer over nadenken. En ook Dearly Beloved was enthousiast. Deze
kans mocht ik niet aan me laten voorbij gaan. Zo gezegd, zo gedaan.

Graag deel ik dan ook
met u enkele van de leuke ervaringen die ik daar opdeed, zoals het bezoeken van
tempels, food markets, whiskyshops, -verzamelaars, -bars en – uiteraard – de
Kavalan Distillery.

Op zaterdag 12 januari
sprong ik rond 15u op de trein in Gent, richting Schiphol, alwaar ik voor een
KLM-vlucht richting Taipei inscheepte. Niet minder dan 12u vliegen, maar aan
boord werden we flink verwend, dus de tijd ging snel. We maakten een zachte
landing rond 15u lokale tijd… op zondag welteverstaan. Team
Catawiki had arrived!

Een korte taxirit
later konden we inchecken in het prestigieuze The Landis hotel in de hoofdstad.
Betaalbare luxe, waarmee ik bedoel dat het een erg luxueus hotel was, maar dat
de prijs erg meeviel. In een Europese stad zou dit gauw het dubbele kosten. We
zaten absoluut niet in de aap gelogeerd, dat kan ik u wel vertellen.

Grappig detail: de
regisseur van Star Wars – George Lucas – verbleef hier een dik decennium
geleden, zo bewees een gesigneerde foto aan de zogenaamde ‘Wall of Fame’ van
het hotel. Voor een Star Wars fan als mezelf was dat een leuk begin van deze
missie.

Diezelfde avond nog
maakte ik van de gelegenheid gebruik om even een kijkje te gaan nemen in de
nabijgelegen ‘Temple of the Five Saviours’ oftewel Hsing Tien Kong.
Indrukwekkend. En ik werd – letterlijk – met open armen ontvangen en ingewijd
in de lokale gebruiken.

Nadien lieten we ons
nog een laat diner welgevallen in een typisch Hot Pot & Barbecue
restaurant, vergezeld van een Taiwanees biertje. Maar veel meer konden we die
dag niet meer doen, dus kropen we vroeg onder de wol, want morgen zou al
onmiddellijk een belangrijke dag worden: het bezoek aan de Kavalan Distillery.

Wordt vervolgd!