Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gordon & MacPhail

Distilleerderijen Posted on 05/03/2014 18:23

Gordon & MacPhail

58-60 South St

Elgin, IV30 1JY

Scotland

+44 1343 545 110

www.gordonandmacphail.com

Urquhart

In 1895 namen James Gordon en John Alexander MacPhail hun intrek in het pand aan de South Street in Elgin en begonnen hun kruidenierszaak, waar ook thee, wijn en spirits verkocht werden. Nog in het eerste jaar trad een jongeman van 15 in dienst die van onschatbare waarde zou blijken voor de partners, als het ging om het selecteren van whiskyvaten en het samenstellen van de blends van het huis. Die jongeman was John Urquhart.

Urquhart zou uiteindelijk als partner toetreden tot de zaak, nadat MacPhail in maart 1915 met pensioen ging. Twee weken later overleed Gordon dan plots, waardoor John, nu 35, de zaak alleen verder zette. Hij ging zich steeds meer specializeren in single malts en bottelde grote namen als Macallan, Glenlivet, Glen Grant, Linkwood en Mortlach. Dankzij het grote succes ging hij zelfs zijn eigen vaten kopen om te laten vullen op de distilleerderij met new make en te rijpen te leggen in eigen warehouses. De stocks van Gordon & MacPhail zijn ook vandaag nog steeds legendarisch.

Connoisseurs

In 1933 traden zijn kinderen George en Betty toe en in 1950 zijn jongere zoon Gordon. Het familiebedrijf bezat op dat ogenblik (en wellicht nu nog steeds) de grootste voorraad single malt ter wereld. John overleed in 1956 en vier jaar later lanceerde George de Connoisseur’s Choice, waarbij voor het eerst verschillende malts onder één merknaam werden verkocht.

George bracht zijn eigen kinderen ook in de firma: Ian in 1967, David in 1972, Michael en Rosemary in 1981. Einde jaren ’70 werd het familiebedrijf een Ltd company, maar het bleef toch in familiehanden. In 2001 overleed George Urquhart. In 2006 traden zijn kleinzonen Stephen Rankin en Neil Urquhart toe tot het bedrijf, waar ze in 2010 benoemd werden tot de directie. Vandaag zitten Richard en Stuart Urquhart, de vierde generatie al, eveneens in het bedrijf.

Benromach

Doorheen de lange geschiedenis van het bedrijf droomde de Urquharts er altijd van om een eigen distilleerderij te runnen. Die droom ging in vervulling toen ze in 1993 de Benromach Distillery in Forres kochten. In 1998 werd ze, na grondige opknapbeurt, heropend onder leiding van Prince Charles.

Over de Benromach Distillery kan je hier één en ander terugvinden.

Range

In 2010 schreef G&M geschiedenis door de release van de oudste single malt ooit, zijnde een 70-jarige Mortlach. In 2011 volgde dan de Glenlivet 70 Year Old. Maar naast die Generations, die niet voor de gewone sterveling zijn, kennen we Gordon & MacPhail voornamelijk van hun uitgebreide ranges.

Connoisseurs Choice, CASK, Private Collection, Rare Old, Rare Vintage, Speymalt en de MacPhail’s Collection.



Auchentoshan 16 Year Old 1999 Hart Brothers

Tasting Notes Posted on 05/03/2014 07:26

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 14 Year Old 1999 Hart Brothers

Kleur: stro
ABV: 46%

Stro

Dit is de derde en
laatste Auchentoshan die door Hart Brothers op de markt werd gebracht. Opnieuw
ben ik dank verschuldigd aan mijn whiskygabber Michael uit Duitsland, die alle
drie de samples opstuurde. Net als de 11-jarige en 13-jarige die eerder kwamen
is ook deze 16-jarige versneden naar 46%.

Hij heeft een zachte
florale neus op heel wat stro. Citroengras en bloemen in de heide. Hij is
minder scherp dan zijn jongere broertjes en iets fruitiger. De citrus,
grapefruit en meloen komen meer tot uiting. Ik krijg zelfs wat mango en sappige
ananas. Een hint van nougat. Hij is ook iets meer gekruid. Denk witte peper en
vanille, opgeluisterd met wat zoethout.

Hij is zacht bij de
aankomst op de tong, maar toch punchy.
De kruiden spreken nu eerst, gevolgd door flink wat zoet fruit, sappig en vol.
Bloemsuiker, noten en wat eik vervolledigen het plaatje.

De finish is aan de
lange kant en best kruidig.

Ondanks het
bescheiden ABV, is dit een Auchentoshan die een glimlach op mijn lippen tovert.
Een echte lentewhisky.

84/100

Geproefd
door Mark Dermul op 01-03-2014
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).