Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Reza Tasting Veldegem V

Events Posted on 21/06/2013 20:45

Afgelopen
donderdag, 19 juni, trokken we al voor de 5e keer naar het verre
Veldegem op uitnodiging van Reza, voor een leuke (zij het zoals gewoontegetrouw
luidrichtige) tasting. Het thema voor deze vijfde sessie was Peaty Party
(non-Islay)
. Ja, de dames en heren uit Veldegem houden wel van gerookt
spul. Na de zeer geslaagde Tour of Islay enkele maanden terug, wilden ze meer
van dattum, maar toch net iets anders.

De line-up was deze:

  1. Yoichi 10 Year Old (Japan) – 45%
  2. Ledaig 7 Year Old 2005 Creative Whisky Company (Islands) – 45,8%
  3. Benromach Peat Smoke (Speyside) –
    46%
  4. Highland Park
    1989 Malts of Scotland

    (Islands) – 53,2%
  5. Cooley 13 Year
    Old 1999 The Whisky Mercenary
    (Ireland) – 51,4%
  6. Springbank 12 Year Old Calvados Finish (Campbeltown) – 53%
  7. Longrow 11 Year
    Old Rundlets & Kilderkins
    (Campbeltown) – 51,7%

Hoewel
we de Yoichi al een keertje geproefd hadden, tijdens de eerste initiatietasting
twee jaar terug, was het een welkom weerzien en ideaal aperitiefje om de
debatten mee te openen. Algemene hilariteit bij het uitspreken van de naam
Masetaka Taketsuru, natuurlijk. De Ledaig was een jong en stevig beestje dat
niet bij iedereen op bijval kon rekenen, hoewel hij toch in mijn persoonlijke
tot drie zat. De Benromach deed het stukken beter, volgens de groep, maar is
dan ook een heel ander profiel. Met de Highland Park sloten we het eerste deel
af, een dijk van een whisky.

Na
een korte pauze vlogen we er meteen weer in met de heerlijke Cooley van Jurgen
Vroomans, aka The Whisky Mercenary alvorens de apotheose aan te vatten met twee
heerlijke Campbeltowners. De Springbank 12 Calvados werd door vele beschouwd
als de meest complexe uit de line-up, maar de geweldige Longrow 11 Rundlets
& Kilderkins deed aan sommige tafels de stilte (eindelijk) neerdalen. Ook
werd er genoten van een aantal hapjes, door Reza aangeboden. Kleine heerlijke
tapas die perfect pasten bij de line-up.

Alvorens
aan ons toetje te beginnen – ja, we hadden nog een verrassing bij – werd door
middel van handopsteking een eindklassement opgesteld dat er als volgt uitzag:

  1. Longrow (42
    punten)
  2. Springbank (40
    punten)
  3. Highland Park
    (29 punten)
  4. Benromach
  5. Yoichi
  6. Cooley
  7. Ledaig

Als
afsluiter en toemaatje serveerden we nog de Dalmore Single Cask Asta Morris for
the Bonding Dram, die nadien (terecht) vlot van de hand ging.

De
glazen waren nog niet afgeruimd of we werden al gevraagd wat we in oktober
zouden schenken. Met welke line-up gingen we ze de volgende keer verrassen? De
meeste stemmen gingen op om eens een Peatus Maximus te proberen. Ons advies: be
careful what you wish for
! We gaan die uitdaging graag aan.

Bedankt,
Reza, voor alweer een geweldige avond.



Captain Morgan & cola

Tasting Notes Posted on 21/06/2013 07:27

Bottelaar: Captain Morgan
Regio: Jamaica
Blik: Captain Morgan & cola, blik 25cl
Kleur: cola (doh!)
ABV: 6,4%

Hoestsiroop
met bubbels

De jonge Henry Morgan verliet Wales in 1654
om de West Indies op te zoeken. Hij werd bekend als Boekanier, wat zoveel
betekent als legaal piraat. In 1680 werd hij geridderd en werd eigenaar van een
plantage op Jamaica, waar hij in 1688 overleed. De Captain Morgan rum is naar
hem genoemd. De Captain Morgan Company werd opgericht door Seagram’s directeur
Sam Bronfman in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Het drankje dat nu voor me
staat is een een pre-mix van Captain Morgan Original Spiced Gold met cola.

Neus, welke neus? Ik ruik enkel cola, wat
niet hoeft te verbazen. De hoeveelheid rum die hierin gegaan is, is wellicht
verwaarloosbaar.

Hij is zoet, net als de frisdank, maar met
een duidelijke hint van de rum, die in dit geval enkel en alleen aan hoestsiroop
doet denken, maar dan met bubbels.

Finish? U maakt een grapje.

Ik had een blikje in de frigo liggen,
gekregen van vrienden, dus leek het mij een goed idee hem te proeven in dit
straatje van rums. Maar ik had me de moeite kunnen besparen. Zelfs ondanks het
zonnetje is dit niet echt lekker. Maar ik hoest gelukkig niet meer…

Geproefd
door Mark Dermul op 16-06-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).