Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ardbeg Alligator op komst

Aankondigingen Posted on 14/01/2011 19:54

De Ardbeg Committee Members hebben weer iets om naar uit te kijken. Hoewel de geruchtenmolen nog niet echt op gang is gekomen, is toch al een foto gelekt van de nieuwste Ardbeg. In maart zou hij voor Committee Members beschikbaar moeten zijn. De ‘gewone sterveling’ moet wachten tot juni.

Het gaat om de Ardbeg Alligator.

Een zwaar geblakerd vat (charred in het Engels) wordt in de industrie een ‘alligator’ genoemd, omwille van de gelijkenis tussen de huid van het reptiel en de look van de duigen aan de binnenkant van het vat. Dat doet vermoeden dat dit een Ardbeg betreft die op een zulk een vat gerijpt heeft.

Weeral iets om naar uit te kijken, peatheads!

Bron: Angus’ Whisky Online Blog



Glenrothes Distillery

Distilleerderijen Posted on 14/01/2011 12:08

Glenrothes Distillery
Burnside St, Rothes
Aberlour, Banffshire
AB38 7AA Scotland
Tel +44 1340 872 300
Fas +44 1340 872 172
www.theglenrothes.com

Maturity matters, not age

Rampspoed

De distilleerderij, één van vijf in Rothes in de Speyside, werd gebouwd door James Stuart & Co in 1878. James Stuart was op dat moment ook werkzaam bij The Macallan. Het eerste distillaat liep uit de alambieken op 28 december 1879, dezelfde dag waarop de Tay Bridge instortte.

Dat Glenrothes een moeilijk start kende blijkt uit het feit dat ze al snel werd overgenomen door Highland Distillers Ltd, die reeds Bunnahabhain op Islay bezaten. Glenrothes bleef niet gespaard van haar eigen rampen. Zo liep de distilleerderij ernstige schade op bij een brand in 1897, waarbij zo’n 900.000 liter whisky verloren ging. In 1903 liep ze opnieuw averij op na een hevige explosie. In 1962 werd ze nagenoeg volledig in de as gelegd door een tweede hevige brand. De eigenaars maakten van die ramp gebruik om de distilleerderij uit te breiden. In 1982 werden de stills uitgebreid naar 5 wash stills en 5 spirit stills.

Vreemd genoeg zijn de gebouwen en installaties eigendom van de Edrington Group (voorheen Highland Distillers), maar is het label Glenrothes sinds 2010 eigendom van de onafhankelijke bottelaar Berry Brothers & Rudd.

Vintage

Glenrothes gebruikt voor rijping bourbonvaten, maar het overgrote deel gaat in Spaanse eik (dus ex-sherry).

Het unieke aan de releases van Glenrothes (of toch sinds 1994), is het feit dat ze hun flessen geen leeftijd opplakken, maar het distillatiejaar meegeven, wat ook wel ‘vintage’ wordt genoemd. De enige release zonder ‘vintage’ is de Select Reserve. Ze hebben ook enkele Single Cask bottelingen op de markt gebracht.

De stijl wordt omschreven als warm en mondvullend, romig met de klassieke Speyside fruitigheid van peren. Hij heeft een kruidig, rijk karakter dat wijlen whiskygoeroe Michael Jackson omschreef als een ‘geparfumeerde, kruidig-fruitige, after dinner dram’.

Wat niet als single malt wordt gebotteld, verdwijnt in de blends Cutty Sark en The Famous Grouse.

Range

De range van Glenrothes bestaat ondermeer uit deze bottelingen:

· Select Reserve (NAS)

· 1998

· 1988

· John Ramsay (de in 2009 op pensioen gegane Malt Master)

· Alba Reserve

· 1991

· 1994

· 1987

· 1985

· 1978

· 1975

Van deze laatste, de Vintage 1975, bestaan 3708 flessen. Hij werd gebotteld in 2006 en kost zo’n 400 pond.