Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Auchentoshan Classic

Tasting Notes Posted on 29/12/2009 18:47

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Classic (no age statement)
Kleur: goud
ABV: 40%

Geen klassieker, maar een beter-dan-gemiddelde jongeling

Ik heb een zwak voor Auchentoshan nadat ik verliefd werd op de 12 Year Old. Ik probeerde ondertussen al wat andere expressies, getuige mijn whiskycabinet.

Maar toen ik vandaag de Classic probeerde, kreeg ik toch gemengde gevoelens. Ondanks wat er op het label staat, is het niet meteen een klassieker. Hij heeft gelukkig niet te lijden aan de tekortkomingen van menig jonge whisky, maar het is ook geen bijzonder complexe, ‘grote’ whisky. Het is een mooie toevoeging aan de Auchentoshan-range. Hij is makkelijk drinkbaar, waardoor hij goed kan dienen als aperitief of als introductie-whisky voor nieuwelingen.

Deze jongste telg van de Lowland-distilleerderij nabij Glasgow, min of meer de opvolger van de Select (die naar duty-free verhuisde), heeft dus geen leeftijd vermeld op zijn label. Hoe een nieuwe expressie, zonder leeftijdsvermelding, meteen het predikaat ‘Classic’ meekrijgt is mij overigens een raadsel, maar ik ben dan ook geen directeur marketing, natuurlijk.

De neus is heel zoet met perzik en Madeira, gevolgd door intense vanilla en kokosnoten.

In de mond is de dram zoals elke Auchentoshan: zoet en zacht. In dit geval komen vooral fruiten vanilleijs naar boven, vergezeld van een toets munt.

De afdronk is ietwat kort, maar wel zacht en fruitig. Heerlijk.

Ik denk dan Auchentoshan besloot deze expressie op de markt te gooien om een nieuw en jonger publiek aan te boren. Het feit dat hij zeer vriendelijk geprijsd is (nog geen 25 EUR) is hier zeker niet vreemd aan.

Ik ben blij met deze Auchentoshan, maar het is voor mij voorlopig de minst complexe uit de range. Hij krijgt dan ook de minste punten.

Score : 75

Geproefd door Mark Dermul op 29-12-2009



Op zoek naar …

Reizen Posted on 29/12/2009 12:55

Allemaal,

ik ben opzoek naar informatie ivm een whiskyreis. In 2010 zou ik graag voor de 1e maal een aantal distilleerderijen bezoeken. Hebben jullie goede reistips ? Hoe tot ginder gaan, waar logeren, enz.

Alvast bedankt !

mvg
Rob B