Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Deveron 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 22/11/2009 20:57

Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Leeftijd: 10 jaar
ABV: 40%

mijn vrouwtje gaan eten voor haar verjaardag. Glen deveron geproefd. Een soepele drinkbare whisky. De geur vertelt niet veel maar de smaak is zeer fruitig. De sinaasappel overheerst vind ik persoonlijk. Al bij al wel een doordeweekse whisky maar zeker niet slecht.

Score: 72



The Glenlivet

Distilleerderijen Posted on 22/11/2009 10:47

Glenlivet Distillery
Ballindalloch
Banffshire
AB37 9DB
tel – +44(0)1340 821 720
web – www.theglenlivet.com

Glenlivet is één van ’s wereld bekendste distilleerderijen en whisky labels en bevind zich in de Speyside regio, vlakbij het kleine stadje Ballindalloch.

Glenlivet dankt haar naam aan de locatie in de Livet Glen die, omwille van de natuurlijke omgeving, kwaliteit van het water en klimaat, wordt gezien als ideaal voor de productie van whisky. De dram die uit deze distilleerderij komt wordt gekenmerkt door frisse, fruitige en bloemige tonen (die overigens typisch is voor de meeste Speyside whisky’s). The Glenlivet (laat ons vooral de ‘The’ niet vergeten!) is momenteel de derde best verkopende whisky ter wereld, na Glenfiddich en Macallan (hoewel deze laatste van jaar tot jaar haasje-over doet met The Glenlivet). Als sinds de jaren ’70 is het de best verkopende Schotse single malt in de USA.

Glenlivet opende haar distilleerderij in 1824 en was de eerste in Speyside die begon te distilleren onder de nieuwe Parlementaire Wet van 1823. Daarvoor waren er maar liefst 200 illegale stokerijen actief in de regio, gerund door locale boeren en smokkelaars. De Hertog van Gordon, die gronden in de Speyside bezat, drukte deze wet door en raadde één van de huurders van zijn gronden aan om een legale distilleerderij te bouwen. Dat was George Smith. Hij moest zich nog jarenlang met pistolen verdedigen van de illegale stokers die hun inkomsten zagen slinken door de komst van deze legale stoker. The Glenlivet werd in 1858 uitgebreid om te kunnen blijven voldoen aan de verhoogde vraag en om aansluiting te vinden met de nieuwe Spey Rail Line, de spoorwegverbinding tussen Aberdeen en Iverness. De dram kon op die manier makkelijker vervoerd worden wat The Glenlivet deed exporteren naar alle hoeken van het Britse rijk.

De whisky van The Glenlivet bouwde al snel een reputatie op en moest heel wat rechtzaken voeren tegen andere stokers die ook Glenlivet op hun labels wilden zetten om een graantje mee te pikken van het succes. Uiteindelijk gaf de rechter Glenlivet het recht om als enige ‘The Glenlivet’ (met nadruk op ‘the’) te gebruiken als merknaam. Twee bekende buren, Tamnavulin en Tomintoul, gebruikten tot voor kort nog de naam ‘Glenlivet’ op hun flessen, aangezien ze ook in de Livet Glen liggen.

Sinds 2001 is The Glenlivet in handen van drankengigant Pernot Ricard. Hun range bestaat momenteel uit een 12 Year Old, 15 Year Old, 18 Year Old, 21 Year Old en 25 Year Old. Er zijn nog andere expressies zoals de French Oak Finish, die we al eerder bespraken.

Ik ben overigens een ‘Guardian of the Glenlivet’.