Bottelaar: Douglas Laing
Regio: Schotland
Fles: Gauldrons, Campbeltown Blended Malt, Douglas Laing, b. 2017
Kleur: witte wijn
ABV: 46.2%
Storm in de Baai
Douglas Laing’s Remarkable Regional Malts is een award-winnende reeks van 6 releases die de zes verschillende regio’s vertegenwoordigen. The Epicurean voor de Lowlands, Scallywag voor de Speyside, Timorous Beastie voor de Highlands, The Gauldrons voor Campbeltown, Rock Island voor de eilanden en tot slot Big Peat voor Islay. Ik zet ze graag nog even allemaal voor u op een rijtje. In het glas zit de Gauldrons Campbeltown Blended Malt, waarvan ik vermoed dat het overgrote deel Glen Scotia zal zijn, ook al heb ik daar geen bewijs voor. De Gauldrons zijn overigens een reeks grotten langs de kust van Campbeltown waar ooit Robert the Bruce zich nog verschool voor de Engelsen, maar dit volledig terzijde.
Wit brood, vanille, butterscotch, nougat, Werther’s Echte bonbons en citroensap – met een zacht maritiem en misschien zelfs een licht funky randje. Storm in de baai.
Op smaak evolueert het naar de korst van het eerder vermelde witte brood, aangevuld met citrus, vanille, karamel en ananaskubusjes, maar het geheel is wel gewikkeld in een licht rokerig jasje. Peat? Ik ben niet zeker. Ik ben eerder geneigd woodsmoke te zeggen. Niet slecht, maar hij kan de belofte van de neus niet helemaal waarmaken.
Pas in de middellange afdronk ervaar ik een bijna romig effect, wat me dan wel weer aanstaat.
Interessant flesje. Wist-je-dat-je: Gauldrons betekent letterlijk ‘Bay of Storms’.
84/100
Geproefd door Mark Dermul op 18-01-2025