Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Maker’s Mark b. 1995

Tasting Notes Posted on 07/12/2024 16:30

Distilleerderij: Maker’s Mark Distillery Inc
Regio: USA
Fles: Maker’s Mark, New American White Oak, OB 17.03.1995
Kleur: amber
ABV: 45.0%

Aangenaam Zoet

Maker’s Mark is één van de meest herkenbare bourbons op de markt, omwille van de vierkante fles
met de rode was, die als sinds 1958 op de markt komt. Ik proefde eerder al een release uit 2007 en uit 2011, maar nu gaan we toch een flink stuk terug in de tijd. Deze Maker’s Mark werd gebotteld op 17 maart 1995. Ondergetekende was toen 25 jaar en nog niet met whisky, whiskey of bourbon bezig. Liquid history, als u het mij vraagt.

Honing, gedroogde appelsienschillen, kruidnagel, karamel, tarwe en eikenhout. Het geheel is besprenkeld met kaneel – da’s de neus van deze oude Maker’s Mark in a nutshell.

Best olieachtig op de tong met onmiddellijk mooie zoete toetsen als van vanille, crème brûlée, cuberdons en appelgebak. Hint van kokosrotsjes. Iets van kersensiroop. Aangenaam zoet zonder echt cloying te worden, als u begrijpt wat ik bedoel. In dat opzicht eigenlijk toch een stuk aangenamer dan recentere releases.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet.

Dit was goed spul, zonder wereldschokkend te zijn. Blijft wellicht ook erg goed overeind in een cocktail. Thanks, Wouter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-08-2024



Barrell Dovetail

Tasting Notes Posted on 07/12/2024 06:30

Bottelaar: Barrell Craft Spirits
Regio: USA
Fles: Barrell Dovetail b. 2023, Rum, Port & Dunn Vineyard Cabernet Barrels
Kleur: amber
ABV: 61.27%

Cuberdons

Barrell (what’s in a name?) Craft Spirits werd opgericht in 2013 door Joe Beatrice, die zijn loopbaan in marketing opgaf om whiskey te beginnen maken. Nou ja, maken: hij stookt niet zelf. In plaats van een distilleerderij neer te poten, besloot hij blender te worden. Hij creëerde een award-winning reeks van bourbons. In het glas zit de Barrell Dovetail, gebotteld in 2023 en gerijpt op een combinatie van rum-, porto en Dunn Vineyard Cabernet vaten. Het alcoholpercentage liegt er niet om: 122.54 Proof oftwel 61,27% ABV.

Café Noir koekjes, crème brûlée, karamel, toffee, kruidnagel, zoethout, marsepein, een hint van rood fruit, Cuberdons, perensiroop, vanille en getoaste eik… er is heel wat aan de gang op de neus, hoor. Maar je ruikt ook meteen dat hij hoog in alcohol zit, want de aroma’s gaan gepaard met een flinke prikkel.

Stevige aanzet, uiteraard. Onmiddellijk heerlijk zoet op karamel en marsepein met weer die toets van rood fruit. Frambozen. En de vulling van cuberdons. Heeft geen water nodig. De kruidigheid laat ook van zich spreken met kruidnagel, maar nu ook nootmuskaat en zwarte peper. Zoethout verschijnt midpalate. Lekker pittig, zeg.

Een lange, bevredigende, kruidige en snoeperig zoete afdronk is mijn deel.

Heerlijk. Hij won Double Gold op de San Fransisco World Spirits Competition, stel je voor. Ik kijk hier niet van op. Thanks, Bob!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-08-2024