Distilleerderij: Distillerie de Fontagard
Regio: Frankrijk
Fles: Fontagard DMGR 9918-11, 1500 bts
Kleur: vol goud
ABV: 44.0%
Bordeaux
Deze whisky werd gestookt in een typische Alambic Charentais van lokaal verbouwde gerst uit het oogstjaar 2018 en 2019. Dat geeft ons meteen ook een indicatie van de leeftijd van deze Franse single malt. Hij rijpte op een mix van cognac-vaten en vaten waar Margaux wijnen uit Bordeaux in gerijpt hebben. De code DMGR verwijst naar Dominique Granchere, de Master Blender bij Fontagard die deze vatting heeft samengesteld.
Erg aangename neus op rood fruit en violetjes (de paarse snoep), gekonfijte druiven en getoaste eik, maar ook iets van herfstbladeren en warme appelmoes. Hier verschijnt zelfs een mooi streepje woodsmoke. Dit is erg aangenaam.
Op smaak gaan de Bordeauxvaten wel domineren, wat deze malt een zacht drogend karakter geeft, waarbij vooral het rode fruit opvallen, maar ook iets van Luikse siroop en de schil van een roze pompelmoes. Best wel kruidig, op kurkuma en zwarte peper. Maar… het werkt!
De afdronk is middelang, zoet op aardbeienlikeur en kruiden.
Dit vond ik echt wel een bijzonder interessante expressie. En nu heb ik spijt dat ik deze distilleerderij afgelopen zomer niet bezocht heb tijdens mijn vakantie in de streek. Misschien volgend jaar! Thx, Manny!
85/100
Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2024