Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Shinshu Mars Tsunuki 2016, OB 2020, Second Fill Bourbon Cask #5114, 204 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 60%

Shoppakute amai!

By Shinshu Mars worden twee types malt gestookt: een fruitige stijl vergelijkbaar met Speyside die de naam Komagatake meekrijgt en een eerder maritieme Highland stijl die de naam Tsunuki draagt. Ik had het geluk dat Manny van beide een single cask voor me meebracht en ik zet ze graag even head-to-head. Eindigen doe ik met de Tsunuki uit 2016, gebotteld voor het Franse La Maison du Whisky in 2020, een second fill bourbon cask op vatsterkte.

Heerlijke neus op kalk, mandarijn, herbale thee, amandelschaafsel, zeebries, citroengras en munt. Strak en gebeeldhouwd, als u begrijpt wat ik bedoel. Bijzonder lekker.

Strakke, expressieve aankomst. Ik moet zelfs eventjes bekkentrekken (maar in de goeie zin) omwille van de strijd tussen zilt en zoet op de smaakpapillen. Shoppakute amai! Kruidig ook. Denk kaneel (beetje) en nootmuskaat (veel), vermengd op een lepeltje honing, geroerd in een tas zwarte thee. En ook deze heeft absoluut geen water nodig, hoor. Van een goeie alcoholintegratie gesproken.

De afdronk is een feest! De maritieme trekjes maken met veel gusto plaats voor een stoofpotje van geel fruit en wat appelsienzeste. Het feestje wordt desalniettemin (dat woord gebruik ik graag, het heeft iets) droog en zacht bitter afgesloten.

Als je met zo’n jonge leeftijd als zo’n malt kan neerzetten, dan heb je prima hout en een uitstekende spirit. Thanks, Manny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2024