Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Linkwood 10 Year Old 2012 Cadenhead’s Authentic Collection

Tasting Notes Posted on 19/09/2024 16:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 10 Year Old 2012/2023 Cadenhead’s Authentic Collection, Bourbon Hogshead, 274 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 55.4%

Herbaal

Deze jonge Linkwood komt uit de zogenaamde Authentic Collection van Cadenhead’s, één van Schotland’s oudste bottelaars. Authentic Collection betekent vatsterkte. We gaan het meemaken.

De neus is best herbaal te noemen. Herfstbladeren, groenhout, verse eik en rozenblaadjes. Dat wordt verder mooi aangevuld met flink wat vanille, bloemsuiker en iets van witte pompelmoes. Cake! Een hart van mout waarbij honing en een druppeltje ahornsiroop zorgen voor een extra zoete toets.

Verrassend drinkbaar op iets meer dan 55%. Het gaat deze Linkwood goed af. Op smaak krijg ik naast flink wat houtkruiden en peper vooral pompelmoes en appelsap, witte perzik en sappige peren. Maar ook de honing doet zijn duit in het zakje. De kruiden zijn wat mij betreft net iets te fel om de malt te laten schitteren, maar lekker is hij alleszins.

Ook de afdronk, die eigenlijk niet bepaald lang is, blijkt herbaal. Denk herfstbladeren en mos. De fruitigheid verdwijnt compleet en hij sterft een wel flink bittere en kurkdroge dood, wat een beetje afbreuk doet aan de proefervaring.

Jammer dat hij in de finish zo flink uit de bocht ging.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Linkwood 13 Year Old 2009 Signatory Vintage

Tasting Notes Posted on 19/09/2024 06:30

Distilleerderij: Linkwood
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Linkwood 13 Year Old 2009/2022 Signatory Vintage, Bourbon Barrels #34013/14/15/16, 928 bts
Kleur: stro
ABV: 46%

Snoeperig en Speels

Linkwood, in Elgin, is een minder frequente distilleerderij, moet ik zeggen. Ik heb het dan echt wel enkel over het verschijnen op de radar van Whivie. Dit is nog maar mijn 55e op meer dan 6000 geproefde whisky’s. Het betreft een vatting van niet minder dan 4 bourbon barrels die in 2022 op de markt werden gebracht door Signatory, bovendien versneden naar 46%. Dat leverde bijna 1.000 flessen op!

Zachte, maar bijzonder fruitige neus op appels en ananas met een hint van kruisbes. Nog een druppeltje druivensap en wat Jelly Beans. Snoeperig en speels.

Hola, lekker waxy en meteen flink kruidig. Denk witte peper en gekonfijte gember. Maar ook hier is het vooral het fruit en de karamel dat met de aandacht gaat lopen. Oh, oh, wat is dit gevaarlijk drinkbaar zeg. Sterkte is prima, hoor. Hij heeft voldoende punch. Opnieuw snoeperig en speels. We hebben een titel!

De finish is gezellig lang en waxy en even – heel even – moet ik aan Clynelish denken. Nou, dan hoor je mij niet klagen.

Bijzonder betaalbare en erg lekkere Linkwood. Niet eens 60 EUR! Bedankt, Arno!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).