Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Fettercairn 15 Year Old 2006 Stalla Dhu

Tasting Notes Posted on 18/09/2024 16:30

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 15 Year Old 2006/2022 Stalla Dhu, Refill Hogshead #Z06/107720
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Bekorend

Van de relatief nieuwe bottelaar Stalla Dhu – die ik voor het eerst leerde kennen op Spirits in the Sky eind 2023 – tikte ik een sample op de kop van een 15-jarige Fettercairn. Erg bleek spul, hoor.

Erg frisse en speelse neus op allerhande wit fruit, ananaskers en kiwi. Nog wat sappige peren en iets van meloen, maar ook marsepein en suikerspin. Guimauve! Deze Fettercairn flirt met de tropen.

Lekker olieachtig, bijna waxy, op de tong met wederom wit fruit en ananaskers, maar ook ananas zelve! Wat pompelmoes en houtkruiden die hem van warmte voorzien. Vanille en iets mineraal als van kiezels verschijnt midpalate. Prima balans, hoor. Erg goed.

De relatief kruidige afdronk is best lang te noemen en erg bevredigend.

Erg mooie Fettercairn die bovenal op de neus bekoort, op smaak charmeert en in de afdronk bevredigt. Can’t ask for more. Je betaalt zo’n 120 EUR voor een fles en dat is hij dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Fettercairn 11 Year Old 2008 Old Malt Cask

Tasting Notes Posted on 18/09/2024 06:30

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 11 Year Old 2008/2019 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Butt #16646, 606 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50%

Appelsap

De meeste malts in de Old Malt Cask reeks van Hunter Laing worden gebotteld op 50%. Dat is voor deze jonge Fettercairn niet anders. Een refill butt dat maar liefst 606 flessen opleverde na versnijden. Ik ben eens benieuwd.

Romige neus op boter, appelsap, aalbessen en onrijpe aardbeien met een hint van witte chocolade. Iets herbaal als van stro en bosgrond na een regenbui. Relatief eenvoudig, maar aangenaam.

De body is verrassend licht – verrassend na die romige neus bedoel ik dan – en de malt verrassend zoet. Denk moutsuiker, vanille, honing, meloen en appelsap. Wel pittig gekruid. Denk witte peper, gekonfijte gember en zoethout. Opnieuw, relatief eenvoudig, maar aangenaam.

In de lange afdronk krijg ik nog meer kruidigheid, terwijl ook appelsap hier present tekent. Een frisse lift van munt op het sterfbed.

Braaf, toegankelijk, eenvoudig maar charmant. Dank je wel voor het sample, Dieter!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-04-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).