Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Moersleutel Sanut

Tasting Notes Posted on 16/09/2024 16:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Sanut, Barley Wine, 440ml
Kleur: rood
ABV: 9.5%

Aardbeienijs

De Sanut van de Alkmaarse Moersleutel brouwerij is een Barley Wine, die gebrouwen werd na toevoeging van – niet lachen – Macarons met aardbeien, marshmallow en kokosnoot. Vandaar de subtitel ‘The Strawberry Coconut Macaron Muncher’. Trouwens, barley wine is geen wijn, natuurlijk, maar een biersoort met flink wat restsuikers, een stijl die in de 18e eeuw populair werd. Door het hoge alcoholpercentage is het ook een bier dat lang bewaard kan worden. De brouwer heeft meer gerst nodig (want meer suikers) en een gist die bestand is tegen een hoger alcoholpercentage. En meer hop om de smaak gebalanceerd te houden. Dat zorgt er teven voor dat een barley wine minder koolzuur en schuim heeft, wat je hier niet zou zeggen want hij schenkt een helder rood met een hoge kraag van minuscule belletjes die goed standhouden.

Jawadde… Dit ruikt snoeperig zoet naar aardbeienconfituur en weinig meer! Mier- en mierzoet. Na enkele ogenblikken lijkt daar nog kersensap en appelmoes aan toegevoegd, maar het is toch vooral rood fruit op de neus. Wel lekker fris, hoor.

Verrassend romig op smaak, alsof ik aardbeienijs in de mond heb. En nu komt er toch echt wel iets van macaron en kokosnoot door, echt waar. Het zit niet tussen mijn oren. Dearly Beloved bevestigt (want dit lust zij ook graag). Verleidelijk zoet, maar verdacht fris voor een biertje van bijna 10%. Ik laat het mij welgevallen.

De finish is meer van hetzelfde: aardbeienconfituur in vloeibare vorm!

Eigenlijk echt iets voor in de zomer, hoor. Thx, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 01-04-2024



Bier: Moersleutel Fruit Bomb

Tasting Notes Posted on 16/09/2024 06:30

Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Fruit Bomb, DIPA, 440ml
Kleur: goudblond
ABV: 8%

Big Brother

Dit is een DIPA. Een watte? Een bierstijl die wat straffer uit de hoek komt als een IPA, want DIPA staat voor Double IPA, omdat er een grotere hoeveelheid hop en mout gebruikt wordt. Maar net zoals bij een IPA mag je je aan flink wat fruitige toetsen verwachten. En het feit dat de beer enigneers van Moersleutel uit het Nederlandse Alkmaar deze DIPA de naam ‘Fruit Bomb’ meegaven zegt genoeg, me dunkt. Deze schenkt een troebel goudblond met een witte kraag met middelgrote belletjes. De kraag gaat relatief snel liggen en laat een films van zo’n 1cm op het bier staan. Deze zit wel op een flinke 8%.

Bitterzoete neus op ananas en citroensap met een hint van mango. Ja, dit is een gelijkaardig fruitbommetje als de Crank the Juice, met eveneens een mooi bitter randje. Maar op de neus wordt wel snel duidelijk dat deze meer punch gaat hebben op de tong.

Hola! Dit staat mij heel erg aan. De tropische toetsen – met ananas op kop – domineren. Flink wat bitterzoet citrusfruit flankeert de ananas, die wel van de BBQ lijkt te komen. Erg sappig en ietwat donkerzoet, alsof de Maillardreactie al is ingetreden.

Het voordeel van het hogere alcoholpercentage laat zich ook voelen in de afdronk. Die is hier wel degelijk aanwezig, zelfs middellang, en erg verfrissend door zijn bitter randje.

Dorstlessende grote broer van de Crank the Juice IPA. Merci, Benny, dat was genieten!

Geproefd door Mark Dermul op 30-03-2024