Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jack Daniel’s Monogram (1st generation)

Tasting Notes Posted on 21/07/2024 16:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s Monogram (1st generation), smooth cap, OB 1998
Kleur: oud goud
ABV: 47%

Stimorol Max

Volgens de legende schonk Jack Daniel’s zelf whiskey aan zijn vrienden en bezoekers uit zogenaamde ‘monogrammed decanters’, glazen flessen die getooid waren met zijn monogram ‘JD’. In 1998 werd de JD Monogram gelanceerd. Hoewel de flesvorm voornamelijk aan de laatste generatie van de Gentleman Jack doet denken, is het de lederen ‘sleeve’ die deze fles doet opvallen. De eerste release – die nu in het glas zit – had een egale zilveren capsule. In 2004 werd opnieuw een Monogram gelanceerd met een geribbelde zilveren caspule. In 2009 kwam de derde en laatste editie uit met een zwarte geribbelde capsule. Voor de allereerste editie, ondertussen meer dan 25 jaar geleden gebotteld, mag je vandaag de dag toch rekenen op een kleine 750 EUR.

Aangenaam zoete neus op popcorn, karamel, crème brûlée en (vooral) ahornsiroop. Hint van getoaste eik met zachte kruiden. Niets wereldschokkends, maar wel compleet foutloos.

De body is wat licht en de smaak onmiddellijk snoeperig zoet. Vanille, honing, ahornsiroop en iets van muntkauwgom! Doet wat denken aan Stimorol Max! Daarnaast nog wat kruidigheid in de vorm van nootmuskaat en kruidnagel. Licht drogend.

De afdronk is aan de korte kant en best wel drogend.

Prima JD zonder uit te band te springen. Mooie fles, dat mag gezegd. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Jack Daniel’s The White Rabbit Saloon

Tasting Notes Posted on 21/07/2024 06:30

Distilleerderij: Jack Daniel Distillery
Regio: USA
Fles: Jack Daniel’s The White Rabbit Saloon, OB 2012
Kleur: koper
ABV: 43%

Saloon

Toen Jasper Newton Daniel in 1892 Nashville bezocht en merkte dat flink wat saloons goeie business deden, besloot hij in Lynchburg niet één, maar twee eigen saloons te openen: The White Rabbit Saloon en The Red Dog Saloon. In 2012, om de 120e verjaardag van The White Rabbit Saloon te vieren, bracht Jack Daniel’s deze editie uit (de Red Dog Saloon zou pas vijf jaar later een eigen commemorative bottling krijgen). Beide saloons gingen overigens definitief dicht in 1909, vlak voor de start van Prohibition in Tennessee.

Vers gezaagd hout, violetten, houtlijm, gezouten popcorn, vanille en een hint van cacao. Da’s de eerder saaie en magere neus van deze JD.

De body is erg licht, de smaak zacht zoet op vanille en honing met wat toffee, maar vooral erg veel florale toetsen. Naast violetten krijg ik nu ook jasmijn. Dit wordt zelfs een beetje geparfumeerd en doet me in die zin erg denken aan de 1904 Gold Medal release uit 2004.

De afdronk is relatief kort en weinigzeggend.

Dit is één van de mindere goden van dit huis. Met dank aan Jack’s Safe uit Roermond (NL) voor het sample.

72/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).