Bottelaar: Thistle Spirits
Distilleerderij: Ardmore
Regio: Schotland (Highlands)
Brouwerij: Het Nest
Regio: België
Flessen:
Ardmore 13 Year Old 2008/2021 Refill Bourbon Whisky à la Belge, 350ml, 58%
Het Nest Dead Man’s Hand Russian Imperial Stout, 330ml, 10%
Ardmore 13 Year Old 2008/2021 Dead Man’s Hand Beer Finish Whisky à la Belge, 350ml, 55.7%
Het Nest Dead Man’s Hand Russian Imperial Stout Ardmore Cask Finish, 330ml, 10%

Ardmore à la Belge

Ik beken dat ik de eerste release (een Arran op een Cantillon Kriekvat) maar amper kon appreciëren. Ik vond de combinatie te moeilijk (en was toen nog geen liefhebber van wild & sour ales). De tweede release (een Glen Moray op eenzelfde vat) vond ik al even moeilijk. Het ligt aan mij, ik weet het. Nu is het tijd voor hun derde release (ondertussen toch al even op de markt, maar nog steeds verkrijgbaar): de Ardmore à la Belge. Het pakketje bestaat uit vier flesjes: 2 whisky’s en 2 biertjes. Een Ardmore die 13 jaar lang sudderde op een refill bourbon vat en de Dead Man’s Hand Russian Imperial Stout van brouwerij Het Nest uit Oud-Turnhout; dan diezelfde Ardmore die rijpte op het stoutvat én de stout die dan weer rijpte op het whiskyvat. Dead Man’s Hand is overigens een poker-term en bestaat uit beide zwarte azen en zwarte achten (met nog een onbekende, zogenaamde ‘hole card’). Het zouden de kaarten geweest zijn die de Wild Bill Hickok in de hand had toen hij werk neer gekogeld. Maar dit volledig terzijde!

Ga er maar eventjes voor zitten (dat deed ik immers ook), want het is een hele boterham.

Ardmore 13 Year Old 2008/2021 Refill Bourbon – 58%

Aantrekkelijke neus op aardse en zoete toetsen met banaan en moutsuikers vooraan, gevolgd door zachte turf – maar echt subtiel hoor. Hint van bruine suiker en roet.

Lekker volmondig en pikant op houtkruiden, waarbij de zoete toetsen van de malt netjes omfloerst worden door een stevige rokerigheid. Geprakte banaan besprenkeld met Graeffe. Erg goed!

Bevredigende, lange finish die perfect de balans houdt tussen zoete en aardse toetsen.

Dit is een ronduit lekkere Ardmore!

86/100

Dead Man’s Hand – 10%

Roet, koffiegruis, mokka en licht aangebrand witloof (don’t ask) vormen de donkerzoete neus van deze Belgische stout.

Romig en vol en redelijk ‘gebeeldhouwd’ als u begrijpt wat ik bedoel. Een pak minder zoet dan ik verwachtte na die neus, maar eerder scherp op gitzwarte koffie, chicorei en modder (again, don’t ask). Er zit ook iets metaligs aan, alsof ik aan ijzer hebt gelikt (kom op, dat hebben we allemaal al wel eens gedaan, toch?). Maar ik moet zeggen dat het hem goed afgaat en dat dit een best lekkere stout is.

De afdronk is verrassend lang op intens zwarte koffie met een hint van kandijsiroop op de achtergrond.

Geen makkelijke stout, maar al je je tijd er voor neemt, merk je wel dat deze erg goed is. En wat mij vooral opvalt: hij pairt beestig goed met de Ardmore die ik net proefde!

Dead Man’s Hand whisky barrel aged – 10%

Ha! Een hele andere neus dan de ‘gewone’ stout. Het Ardmore vat heeft hier echt wel zijn stempel gedrukt door hem een pak meer zoetigheid te bieden én een mooi streepje turfrook. Ja, zelfs doorheen de koffie en chicorei ruik ik de whisky. Ik vind het een enorm voordeel.

Vreemd genoeg is de body een pak lichter en is die zoetigheid die ik op de neus ontwaarde ook hier verdwenen. We gaan terug naar de gitzwarte koffie met chicorei, terwijl het metalige dat ik eerder had vervangen wordt door iets heel aards. Dat moet dan wel van de turf zijn, toch? Bij de tweede slok verschijnt er dan toch een mooi zoetje, zij het wel subtiel.

De afdronk is lekker lang, roetig en zacht drogend.

Vooral op de neus liet het whiskyvat zich opmerken, maar deze Dead Man’s Hand is boeiender dan de ongefinishte versie, hoewel ze erg dicht bij elkaar liggen.

Ardmore 13 Year Old 2008/2021 Dead Man’s Hand Beer Finish – 55.7%

De neus verraadt het stoutvat onmiddellijk om na de traditionele zoete moutsuikers en zachte turf onmiddellijk en onmiskenbaar koffie en melkchocolade aan te bieden. De rookontwikkeling is subtiel en de stout geeft hem echt een mooi snoeperig randje. Heerlijke neus!

Lekker mondvullend en zacht gekruid, waarbij de turf nu wel een pak prominenter lijkt en voor een heuse rookontwikkeling zorgt die de mond helemaal warm maakt. Maar ook hier is de Ardmore, dankzij de invloed van de stout, een pak donkerder en snoeperiger geworden en het gaat hem bijzonder goed af. En ondanks het hoge ABV is water absoluut overbodig. Zalige Ardmore.

De afdronk is lang, donkerzoet en rokerig met een zacht bittertje op het sterfbed.

De invloed van het biervat is hier onmiskenbaar en heeft absoluut veel karakter toegevoegd aan deze malt. Dit is meer dan een gimmick, dit is topgerief!

87/100

Wat een heerlijke zondagnamiddag heb ik gehad, zeg. Dit was lekker genieten. Zoals gezegd: nog steeds verkrijgbaar bij Thistle Spirits via deze link. Kostprijs van een pakketje is 109 EUR, wat echt wel vriendelijk geprijsd is, moet ik zeggen. Het is dan ook erg makkelijk voor mij om dit warm aan te bevelen!

NOOT: klik op de link, plaats je bestelling en geniet van 10 EUR korting met de coupon code thistleisthebest.

Geproefd door Mark Dermul op 18-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).