Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Celtic Cask 47 Single Malt Irish Whiskey

Tasting Notes Posted on 13/03/2024 16:30

Distilleerderij: Great Northern Distillery
Regio: Ierland
Fles: Celtic Cask 47 Single Malt Irish Whiskey, Single Cask 2016
Kleur: mahonie
ABV: 58.9%

Samenkomen

Celtic Cask 47 werd gedistilleerd in 2016 in de Great Northern Distillery – van John Teeling – waarbij gebruik gemaakt werd van zwaar geturfde mout en dan in een klein oloroso sherry vat (53 liter) werd gerijpt gedurende 7 jaar.

De neus offreert een mooie mix van enerzijds rokerige toetsen en anderzijds typische sherrytoeten zoals appelsien, bosbessenconfituur en origine chocolade met slechts een klein toefje (niet storend) van rubber.

Hij komt goed stevig binnen en is een tikkeltje vuil, als ik dat zo mag zeggen. De zwarte bosbessen en de appelsien gaan met de meeste aandacht lopen, maar de turf laat zich ook zeker niet onbetuigd en zorgt voor een warmende sensatie in de mond. De rookontwikkeling is niet erg groots, maar zeker voldoende om de boel interessant te houden. Midpalate verschijnt een zacht bittertje als van zwarte chocolade en chicorei.

De afdronk is best lang te noemen, flink kruidig en zacht drogend.

Krachtig beestje, waarbij sherry en rook mooi samenkomen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cooley 8 Year Old Whisky AGE

Tasting Notes Posted on 13/03/2024 12:30

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Cooley 8 Year Old Whisky AGE, 210 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 58.6%

Smaakvol Feestje

Whisky AGE is een bottelaar in Taiwan die in 2018 opgestart is. Dat ze in Taiwan gek zijn van whisky heb ik enkele jaren geleden aan den lijve mogen ondervinden (ik heb erg, erg goeie herinneringen aan die reis). Deze Ierse single malt werd gestookt bij Cooley en na 8 jaar rijping gebotteld in juni 2022. Op vatsterkte, dat spreekt.

Bijzonder aromatisch op citrus en wit fruit, banaan, zoete mout en honing. Daarna volgen nog zoete boter en gezouten karamel – jawel! Er verschijnt ook een verrassende toets van hooi en vers gebakken brood. Erg lekker en toegankelijk.

Op smaak is het een Ier die danst op de tong! Lekker prikkelend van de kruiden en de tannine, maar niets drogend hoor. Dit blijft speels fruitig en fris met meer citrusfruit, banaan en (vooral) vers gesneden Granny Smith appels. De kruiden van dienst zijn witte peper, kardemom en zoethout met een hint van gember. Fris en monter.

De afdronk is middellang, kruidig, maar vooral fruitig. Pas op het sterfbed maakte de tannine de mond droog.

Een smaakvol feestje! Cooley stelt raar of zelden teleur, toch?

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cooley 8 Year Old The Whisky Blues

Tasting Notes Posted on 13/03/2024 06:30

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Cooley 8 Year Old The Whisky Blues, b. 2023, 181 bts
Kleur: oud goud
ABV: 54.0%

Olfactorisch Feestje

The Whisky Blues situeert zich in Taiwan en is een bottelaar die nog maar pas aan de slag is (eerste release was eind 2019), onderdeel van Whisky AGE, eveneens uit Taiwan (en de zodadelijk proef ik een even jonge Cooley onder dat label). Toch is dit al hun 45e botteling! Het betreft een Ierse malt van Cooley, gebotteld in januari vorig jaar.

Erg fruitige – erg Ierse! – neus op cirusfruit, appels, druiven, lychee, ananaskers en munt, opgeleukt met een beetje vanille en een beetje veel karamel. Een olfactorisch feestje!

Op de tong gaat dat feestje gewoon verder met flink wat Europees, maar ook tropisch fruit. De karamel en vanille tekenen ook present (ik heb iets van flan karamel) maar worden nu lekker warm gemaakt met een stevige portie kruiden. Een frisse toets van munt verschijnt midpalate. Wat lekker.

In de afdronk moet het fruit toch de duimen leggen tegen flink drogende tannine, maar dat kan de pret al lang niet meer drukken.

Heerlijke Cooley, inderdaad.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).