Distilleerderij: Littlemill
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Littlemill 30 Year Old 1988/2019 Legends Collection, Hart Brothers, Sherry Butt, 100 bts
Kleur: mahonie
ABV: 51.5%

Onherkenbaar

Het aantal Littlemill dat nog op de markt verschijnt is few and far between en ondertussen is deze Lowland malt stilaan onbetaalbaar aan het worden. Zo ook deze fles, die je vandaag de dag zo’n 1.800 EUR betaalt. Het betreft een malt die in 1988 op een sherry butt te slapen werd gelegd en na drie decennia op vatsterkte werd gebotteld door Hart Brothers in hun zogenaamde Legends Collection. Het kleurtje verraadt een actief sherryvat.

De neus is donkerzoet, volledig volgens verwachting, op pruimen, zoetzure krieken, chocolade en een handjevol noten met nog een leuke umami toets op de achtergrond als van vleesjus. Heerlijk, absoluut, maar… hier herken ik Littlemill absoluut niet in en dat is natuurlijk wel jammer.

Heerlijk stroperige structuur en onmiddellijk een tikkeltje pikant. Ja, flink wat kruiden van het sherryvat (kaneel, kruidnagel, peper), gevolgd door de donkerzoete toetsen van de neus, maar aangevuld met pruimtabak, laurier, gebakken champignons en stoofvleessaus. Echt de moeite, maar ik moet wederom bekennen dat dit nu eender welke Lowland of Speyside malt had kunnen zijn. Littlemill is ook op smaak totaal onherkenbaar.

De afdronk is bijzonder lang, kruidig en zoet en ronduit heerlijk… Maar… u voelt mij al komen…

Fantastische malt, maar een incognito Littlemill, helaas. Nu zijn er wel meer malts die zo overstemt worden door het vat, dat je het distilleerderijkarakter helemaal niet meer kan ontwaren, maar wanneer dat het geval is met een legendarische malt van een gesloten distilleerderij – met dus bijpassend prijskaartje – dan is dat naar mijn mening een spijtige zaak.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).