Distilleerderij: Dufftown
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Singleton of Dufftown 18 Year Old, OB 2019
Kleur: koper
ABV: 40%

Bij Zachte Kazen

The Singleton of Dufftown, samen met zijn broertjes Glen Ord en Glendullan (en in lang vervlogen tijden ook nog de Auchroisk) is één van Diageo’s best verkopende whisky’s. Nochtans wordt die vaak over het hoofd gezien door menig whiskyliefhebber – mezelf incluis, voeg ik daar snel aan toe. Maar onlangs bezocht ik de Glen Ord distilleerderij en proefde daar van alle drie. En van eentje daarvan – Dufftown – was ik onlangs in de mogelijkheid om 3 samples op te pikken: de 18-, 21- en 25-jarige. Die ga ik nu eens op mijn gemak proeven, zie.

Delicate en zelfs elegante neus op appels en peren, moutsuikers, vanille en rozijntjes. Tikkeltje waxy. Havermoutpap op de achtergrond. Bijzonder zachte toetsen van het hout. Quasi verstoken van enige kruidigheid. Mooi in balans en erg uitnodigend.

Romig mondgevoel. Op smaak is en een pak minder delicaat en zijn de smaken veel meer uitgesproken. Het fruit wordt wat donkerder, terwijl de houtkruiden van zich laten horen. Ik krijg wat peper en een hint van nootmuskaat. Midpalate wordt hij langzaamaan wat droog, zonder te storen.

De afdronk is best mooi. Een tikkeltje kort, misschien, maar wel fruitig en kruidig. Hij sterft een zacht bittere dood en laat de mond een beetje droog achter met toetsen van noten.

Een vloeibaar dessertje dat het prima doet bij zachte kazen. Naar mijn mening is deze malt flink onderschat. Zo rond de 75 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).