Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Chernigevske

Tasting Notes Posted on 18/08/2022 16:44

Brouwerij: AB Inbev
Regio: België/Oekraïne
Fles: Chernigevske, 330ml
Kleur: blond
ABV: 4.8%

Oekraïense Pils

Chernigevske is de meest populaire pils in Oekraïne. Eigenaar AB Inbev maakte van dat gegeven gebruik om een productielijn in Leuven op te starten en de pils ook in België beschikbaar te maken. Maar liefst 2 miljoen blikjes zullen geproduceerd worden en het bedrijf schenkt de omzet aan Caritas en het Rode Kruis en andere humanitaire doelen (want het bier zal ook verkocht worden in Canada, USA en elders). Niet minder dan 5 miljoen steun is beloofd. Op deze manier kan de bierminnende Belg ook een steentje bijdragen aan de getroffen bevolking van Oekraïne.

De neus is erg licht en moutig. Weinig sprekend, maar goed… ik had eerlijk gezegd niet bepaald hoge verwachtingen.

Op smaak is het fris en monter, maar nogal waterachtig. Het is dan ook de Oekraïense pils voor de werkende mens, hé. Mout en een lichte toets van banaan.

Finish? Welke finish.

Dit biertje stelt niet veel voor, maar daar ging het mij in deze ook niet om. Ik kocht mijn sixpack louter om de bevolking van Oekraïne te steunen, hoe klein mijn bijdrage dan ook moge wezen.

Geproefd door Mark Dermul op 13-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Tietje

Tasting Notes Posted on 18/08/2022 07:42

Brouwerij: Tietje
Regio: België
Fles: Tietje, 330ml
Kleur: blond
ABV: 7.5%

Doe mij er maar twee

Tietje is een geweldig initiatief. Met dit biertje en de spitsvondige tag-line ‘doe mij er maar twee’ steunen de twee Gentse vrienden, Arne Cosyns en Thomas Rodrigue, die het concept lanceerden, de BABC Foundation. BABC staat overigens voor Beautiful After Breast Cancer. U ziet onmiddellijk de link. Bovendien is het bier ook ‘een blondje’. Grappig, lekker en nog voor een goed doel ook? I’m in. Nadat ze als hobbybrouwers in hun eigen garage het recept voor Tietje hadden geperfectioneerd, klopten ze aan bij Beerselect die het op grote schaal voor hen brouwde. Het bier schenkt goudblond met een mooie, spierwitte kraag die lang stand houdt.

Frisse neus op koriander en citrus. Vooral appelsien. Flink wat mout, ook. Wat mij betreft alvast ideaal voor een zonovergoten namiddag.

Naast zoete mout krijg ik ook op smaak flink wat citrusfruit. Wederom appelsien. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat Arne en Thomas sinaasschillen hebben gebruikt. Het bruisende blondje krijgt nog een mooi bittertje mee van de hop. Geweldige balans.

De finish mag dan al wat aan de korte kant zijn… hey, dit is geen whisky, hé. Dit is een biertje.

Op hun website kan je Tietjes bestellen in packs. Zeker het overwegen waard, want we gaan een warme zomer tegemoet.

Geproefd door Mark Dermul op 08-05-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)