Distilleerderij: Convalmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Convalmore 36 Year Old 1977, Diageo Special Releases 2013, Refill European Oak, 2680 bts
Kleur: oud goud
ABV: 58.0%

Muskus

De Convalmore distilleerderij, aan de rand van Dufftown, is al gesloten sinds 1985. De warehouses worden momenteel zelfs gebruikt door Grants om hun beroemde Glenfiddich en Balvenie in te rijpen. Veel Convalmore verschijnt er natuurlijk niet. Maar dankzij een goeie vriend kreeg ik de gelegenheid dit druppeltje liquid history te proeven. Deze Convalmore werd gedistilleerd in het jaar dat ondergetekende als 7-jarige snuiter voor het eerst naar Star Wars keek op het witte doek. Hij verscheen, na 36 jaar rijping, in de Diageo Special Releases van 2013.

Lekker waxy en fruitig op de neus, maar opvallend floraal en herbaal. Ik moet even denken aan leder en… muskus: het dierlijke, sensuele ingrediënt in menig parfum. Nog iets van walnoten. Tikkeltje speels in vergelijking met de jongere malt uit 1984 die ik eerder proefde.

Op smaak is het een erg gelaagde malt. Het komt in golfjes. Eerst de waxy, fruitige toetsen, dan wat hout, gevolgd door toffee en iets van menthol, alvorens het richting yoghurt gaat. Echt waar, ik moet denken aan Dan’Up met banaan en abrikozensmaak. Maar dan op steroïden, natuurlijk. Vergis u niet, dit is echt geweldig. Een pak minder old school dan verwacht. Deze is fris en monter, ondanks de lange rijping.

De afdronk onderscheidt zich door het feit dat er plots een pepertje komt opzetten, wat hem een pittige uppercut doet uitdelen. Zacht drogend op het sterfbed.

Minstens even lekker als die uit 1984, hoewel erg verschillend. Maar deze is ondertussen helaas ook compleet onbetaalbaar geworden. Reken maar op 1.500 EUR of meer.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-11-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).