Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenallachie 38 Year Old 1972 Old Malt Cask Douglas Laing

Tasting Notes Posted on 14/01/2022 18:22

Distilleerderij: Glenallachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glenallachie 38 Year Old 1972/2011 Old Malt Cask, Douglas Laing, Sherry Butt #6880, 302 bts
Kleur: brons
ABV: 50%

Happy Bday

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit sample in de hand gedrukt door Steven van Art Malts. Op het flesje plakte een label waar enkel ‘Happy Bday’ op stond. Hij wilde niet verklappen wat het was. Ik moest het maar eerst proeven. Zo gezegd, zo gedaan. Pas nadat ik hem mijn tasting notes doorstuurde wilde hij verklappen wat er in mijn glas zat. Ik was hoe dan ook al bij het nosen aan de grond genageld. Wat een prachtige whisky is dit zeg!

Donkerzoete neus met wat umami trekjes, zeer succulent en aromatisch. Hij heeft tevens een snoeperig randje wat me erg kan bekoren. Ik krijg beef jerky, colaflesjes (de snoep, uiteraard),  tuinkruiden, kamfer en honing… En als je lang genoeg wacht, verschijnt er heel even een zilt element, maar dat is zo weer verdwenen. Het donkere fruit domineert alvast. Denk pruimen en dadels. Een pas geboend zadel. Ik ben hier een kwartier meer zoet (see what I did there?) alvorens ik nog maar de neiging voel hier van te proeven. De neus blijft maar geven… Heerlijk.

Op smaak is het werkelijk een bom! Zoete, kruidige dram die onmiddellijk wat leder vertoont, maar de tannine is perfect in balans met het zoete fruit. Hemels! Een in honing gedrenkte verse vijg, aangevuld met gekonfijte appelsienschillen, rozijnen en geroosterde nootjes. Brésilienne? Sowieso wat okkernoten, voor een zacht bittere toets. Midpalate wordt het wat droog op kamfer en licht aangebrande karamel. Ik ben in de zevende hemel.

De finish is lekker lang en bevredigend op rozijntjes en flink wat houtkruiden die langzaam wegdeemsteren om plaats te maken voor moutsuiker en komijn. Laat ons het woord finish bij deze malt maar gauw vervangen door finale.

Dankjewel, Steven. Wat een gewéldige whisky. Hoewel ik hem op voorhand al liet verstaan dat ik van mening was dat het een sherry gerijpte Speysider was – ik dacht aan Glenfarclas, eerlijk gezegd – had ik niet meteen aan deze prachtige Glenallachie gedacht. Maar wat een fantastische botteling!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Mark’s Whisky Ramblings 422: Blended Scotch 11 Year Old Watt Whisky for The Cluysenaer

Mark's Whisky Ramblings Posted on 14/01/2022 07:13

Mark & Kate Watt startten enkele jaren geleden hun eigen bedrijfje The Campbeltown Whisky Company, maar hun releases staan beter bekend onder het label Watt Whisky. En één van mijn favoriete whisky restaurants – De Cluysenaer – selecteerde een 11-jarige blend voor hun 21e verjaardag. En weet u wat? Het is een juweeltje.