Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 23 Year Old 1998/2021 Barrel Selection – Special Release, Wilson & Morgan, Oloroso Sherry Butt #800033, 524 bts
Kleur: brons
ABV: 57.1%

Contradictio in Terminis

Het voor- maar tegelijkertijd nadeel van veel proeven is dat ik vaak denk een straatje klaar te hebben voor publicatie, maar tegen de tijd dat ik klaar ben om de notes online te zetten verschijnt er weer een nieuwe release. Deze Ledaig rijpte 23 jaar lang op een oloroso sherryvat en op het label prijkt trots 100% UK Proof, wat neerkomt op 57.1%. Vreemd genoeg staat er ook Ledaig Distillery op het label. Dat moet natuurlijk Tobermory zijn. Soit, we gaan maar gauw proeven.

Oh, ja, vuile neus! Plasticine, natte aarde, fietsband en koeienvlaai aangevuld met geroosterde pijnboompitten, gerookte ham, gekonfijte abrikozen en marsepein. Rottend hout komt sterk opzetten en als ik dit zo herlees denk ik dat u wellicht afgeschrikt zal zijn, maar geloof me: dit is heerlijk! Toegegeven, het is een stijl die je moet liggen. Naarmate hij wat ademt, krijgt hij wel meer zoete kantjes. Wordt alsmaar beter.

Heerlijk olieachtig op de tong en zalig gekruid. Zowel peper en zout als allerhande groene tuinkruiden. Iets medicinaals steekt de kop op. De zoete toetsen van appel, abrikoos en appelsien worden razendsnel ondergedompeld in brak water en gewikkeld in een rokerig jasje. Machtige dram.

De afdronk is middellang en rokerig en offreert op het sterfbed dan toch nog een zoetje in de vorm van gezouten karamel. Hola, contradictio in terminis.

Gewéldige Ledaig, hoor. Dat gezegd zijnde, komt deze wel op zo’n 300 EUR, wat ik dan weer net iets te veel van het goeie vind. Dankjewel, Manny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).