Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Brandy : Lepanto Solera Gran Reserva Brandy de Jerez

Tasting Notes Posted on 09/08/2021 16:47

Distilleerderij: Gonzalez Byass
Regio: Spanje
Fles: Lepanto Solera Gran Reserva Brandy de Jerez
Kleur: mahonie
ABV: 36%

Palomino

We kennen Gonzalez Byass vooral van de sherry, natuurlijk, maar zij maken ook deze brandy. Het is overigens de enige brandy die in Jerez wordt gestookt van 100% Palomino druiven (die gebruikt worden voor de sherry Tio Pepe) en gerijpt in Fino-vaten via het zogenaamde Solera systeem. Mijn makker Benny stopte me een sample in de handen. Het kleurtje alleen al doet me watertanden.

De neus is erg aromatisch en rijk. Een karrenvracht aan rijpe bessen, rood en blauw, gevolgd door wat bakkerskruiden en oloroso sherry. Sirop de Liège en hint van cuberdons met een mooie florale toets. Mierzoet en uitnodigend.

De body is aan de lichte kant, maar de smaakpapillen worden wel verwend met oloroso sherry, bessen en rozijntjes, Italiaanse espresso en notenlikeur. Erg zoet, maar erg lekker. Ik hou hier wel van.

De afdronk is middellang en bevredigend.

Wat een heerlijk digestiefje. Past perfect bij een goeie Italiaanse espresso, zelfs al ik die tap uit mijn Nespresso-machine. Thx, Benny!

Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Mark’s Whisky Ramblings 399: Caol Ila 2007 Distillers Edition

Mark's Whisky Ramblings Posted on 09/08/2021 08:25

Hoewel de Distillers Editions van Diageo jaarlijks kunnen variëren is, voor zover ik kon nagaan, Caol Ila al vaak de partij geweest, voor het eerst in 2006 (met dus een distillaat uit 1993). Hoeft niet te verbazen, het is immers een dijk van een malt. En wie dit blog een beetje volgt, weet ook dat ik een zwak heb voor Caol Ila. Het vat dat gebruikt werd voor de tweede rijping van deze Caol Ila werd geprepareerd met Moscatel, een wijn van de muscatdruif. Dit is een distillaat uit 2007 en gebotteld in 2019. Hij stond bij nagenoeg iedereen in de top drie na een online Masterclass die ik gaf in maart 2020.