Distilleerderij: Gonzalez Byass
Regio: Spanje
Fles: Lepanto Solera Gran Reserva Brandy de Jerez
Kleur: mahonie
ABV: 36%
Palomino
We kennen Gonzalez Byass vooral van de sherry, natuurlijk, maar zij maken ook deze brandy. Het is overigens de enige brandy die in Jerez wordt gestookt van 100% Palomino druiven (die gebruikt worden voor de sherry Tio Pepe) en gerijpt in Fino-vaten via het zogenaamde Solera systeem. Mijn makker Benny stopte me een sample in de handen. Het kleurtje alleen al doet me watertanden.
De neus is erg aromatisch en rijk. Een karrenvracht aan rijpe bessen, rood en blauw, gevolgd door wat bakkerskruiden en oloroso sherry. Sirop de Liège en hint van cuberdons met een mooie florale toets. Mierzoet en uitnodigend.
De body is aan de lichte kant, maar de smaakpapillen worden wel verwend met oloroso sherry, bessen en rozijntjes, Italiaanse espresso en notenlikeur. Erg zoet, maar erg lekker. Ik hou hier wel van.
De afdronk is middellang en bevredigend.
Wat een heerlijk digestiefje. Past perfect bij een goeie Italiaanse espresso, zelfs al ik die tap uit mijn Nespresso-machine. Thx, Benny!
Geproefd door Mark Dermul op 01-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).