Brouwerij: De Struise Brouwers
Regio: België
Fles: Robert the Great, Imperial Stout, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10.5%
All hail the King!
De Struise Brouwers uit Oostvleteren, gestart in 2003, ontlenen hun naam aan het feit dat ze hun eerste bieren ontwikkelden in een schuur van een struisvogelboerderij in Lo-Reninge. Ook in hun wapenschild op de labels kan je dat terugvinden. Sinds 2009 brouwen ze met hun eigen installaties in een voormalig schoolgebouw. Hun bieren als Pannepot en Black Damnations zijn wellicht beter bekend dan deze Robert the Great. Dit bier is een ode aan de Lord of Liddesdale, Robert I, in de volksmond beter bekend als Robert de Bruce, die koning was van Schotland van 1306 tot zijn dood in 1329. Robert I was één van de beroemdste krijgers van zijn generatie, en leidde uiteindelijk Schotland tijdens de Eerste Oorlog van de Schotse Onafhankelijkheid tegen Engeland. Hij vocht met succes tijdens zijn bewind om de plaats van Schotland als onafhankelijk land te heroveren en wordt vandaag de dag in Schotland vereerd als een nationale held. Deze Imperial Stout schenkt gitzwart met een kleine beige kraag die onmiddellijk gaat liggen. Oh, ja, ik zou het nog bijna vergeten. Deze is op portvaten gerijpt!
Hij ruikt intens donker op koffiegruis, chocolade, rood fruit en rosbief. Ik weet nu al dat dit weer een heus ‘eten en drinken tegelijk’ biertje wordt.
Lekker romig op de tong. Oh, da’s toch verrassend fris bij de eerst slok. Helemaal niet zo ‘boozy’ als ik had verwacht met dat alcoholpercentage. Het laat zich proeven, versta me niet verkeerd. Maar dit is best drinkbaar met mooie toetsen van hout, vers gemalen koffie, origine chocolade en, weliswaar helemaal op de achtergrond en amper waarneembaar, wat rood fruit. Dat moet wel van het portvat zijn, toch?
Het is in de middellange afdronk dat de port zijn stempel drukt. En dat is erg mooi.
Dit was een mooie stout, die – in zijn genre – vlot naar binnen gaat. Dankjewel, Benny VDB, voor deze heerlijke maaltijd.
Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).