Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Struise Brouwers Robert The Great

Tasting Notes Posted on 23/05/2021 17:01

Brouwerij: De Struise Brouwers
Regio: België
Fles: Robert the Great, Imperial Stout, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10.5%

All hail the King!

De Struise Brouwers uit Oostvleteren, gestart in 2003, ontlenen hun naam aan het feit dat ze hun eerste bieren ontwikkelden in een schuur van een struisvogelboerderij in Lo-Reninge. Ook in hun wapenschild op de labels kan je dat terugvinden. Sinds 2009 brouwen ze met hun eigen installaties in een voormalig schoolgebouw. Hun bieren als Pannepot en Black Damnations zijn wellicht beter bekend dan deze Robert the Great. Dit bier is een ode aan de Lord of Liddesdale, Robert I, in de volksmond beter bekend als Robert de Bruce, die koning was van Schotland van 1306 tot zijn dood in 1329. Robert I was één van de beroemdste krijgers van zijn generatie, en leidde uiteindelijk Schotland tijdens de Eerste Oorlog van de Schotse Onafhankelijkheid tegen Engeland. Hij vocht met succes tijdens zijn bewind om de plaats van Schotland als onafhankelijk land te heroveren en wordt vandaag de dag in Schotland vereerd als een nationale held. Deze Imperial Stout schenkt gitzwart met een kleine beige kraag die onmiddellijk gaat liggen. Oh, ja, ik zou het nog bijna vergeten. Deze is op portvaten gerijpt!

Hij ruikt intens donker op koffiegruis, chocolade, rood fruit en rosbief. Ik weet nu al dat dit weer een heus ‘eten en drinken tegelijk’ biertje wordt.

Lekker romig op de tong. Oh, da’s toch verrassend fris bij de eerst slok. Helemaal niet zo ‘boozy’ als ik had verwacht met dat alcoholpercentage. Het laat zich proeven, versta me niet verkeerd. Maar dit is best drinkbaar met mooie toetsen van hout, vers gemalen koffie, origine chocolade en, weliswaar helemaal op de achtergrond en amper waarneembaar, wat rood fruit. Dat moet wel van het portvat zijn, toch?

Het is in de middellange afdronk dat de port zijn stempel drukt. En dat is erg mooi.

Dit was een mooie stout, die – in zijn genre – vlot naar binnen gaat. Dankjewel, Benny VDB, voor deze heerlijke maaltijd.

Geproefd door Mark Dermul op 10-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Lupulus Hopera

Tasting Notes Posted on 23/05/2021 06:59

Brouwerij: Lupulus
Regio: België
Fles: Lupulus Hopera, 33cl
Kleur: amberblond
ABV: 6%

Droog & Bitter

Lupulus is een biertje dat Pierre Gobron bedacht, de eigenaar van de Lupulus brouwerij en tevens één van de oprichters van de Achouffe brouwerij (van het bekende bier Chouffe). Ze hebben al heel wat biertjes op de markt zoals de Lupulus pils, Lupulus Blond en Brune, maar ik zet vandaag met veel gusto de Hopera aan de lippen, een geschenk van mijn goeie vriend Benny VDB. Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een bitter hoprijk bier. Het werd gebrouwen met hopsoorten uit de Verenigde Staten. Hij schenkt amberblond met een witte kraag die lang standhoudt.

De neus is droog en bitter, met een vleugje pompelmoes en flink wat kinine. Wie op een zoetje hoopt, is er aan voor de moeite.

Op smaak is hij lekker fris omwille van een uitbundige carbonatie, maar hier is nog minder sprake van fruit dan op de neus. Droog en bitter is de enige manier waarop ik deze Pale Ale kan omschrijven. Oh, en yeasty. Dat neemt niet weg dat ik ‘m best lekker en dorstlessend vind.

Van een afdronk is hier amper sprake, maar dat stoort niet. Geeft me het perfecte excuus om nog een slok te nemen.

Frisse, zomerse doordrinker, die perfect bij wat droge worst of harde kaas gaat.

Geproefd door Mark Dermul op 04-04-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).