Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Interludium Rum – Batch 01

Tasting Notes Posted on vr, juni 05, 2020 16:00:04

Distilleerderij: Easglesburn
Regio: Nederland
Fles: Interludium Rum, Batch 01, The Netherlands, Eaglesburn, 50 bts
Kleur: koper
ABV: 58%

Verleidelijk

De zomer komt er weer aan en dan staan Mark & Manny op de eerste rij om jullie weer te verleiden met een lekker malternative. De afgelopen vier jaar konden we jullie blij verrassen met de Interludium Gin, maar voor 2020 gooien we het over een hele andere boeg. We zijn dan ook erg trots jullie de eerste batch van onze nieuwe Interludium Rum te kunnen presenteren, gestookt op 31 januari 2017, dus ondertussen ruim 3 jaar gerijpt. We waren danig onder de indruk van de rum die Bart Joosten van Eaglesburn Distillery uit zijn iStill had getoverd en zijn maar wat blij met deze primeur, want het is immers de eerste onafhankelijke botteling van Eaglesburn.

Het eerste wat je ruikt is het vat. Alsof je in het atelier van een meubelmaker staat. Dan barst de rum van de ahornsiroop en gekonfijte appelsien, omfloerst met donkere chocolade. Iets van cuberdons, rabarber en Werther’s Originals. Amandelpasta en pepernoten. Koffie verkeerd en hazelnoten. Mierzoet met een kruidig randje. Denk kruidnagel en kaneel. Deze neus is erg verleidelijk. Met water verliest hij weinig van zijn mooie aroma, behoudens wat kruidigheid. Da’s alvast goed nieuws.

Lekker romig in de mond met onmiddellijk een grote kruidigheid die je mond helemaal in vuur en vlam zet. Chili peper, kruidnagel en iets van kaneel. Heerlijk zoet op gebakken banaan, karamel en geroosterde noten. Wij vinden hem op vatsterkte geweldig. Als we er wat water aan toevoegen, boet hij wat aan kracht en kruidigheid in, maar op smaak blijft hij compleet overeind. De appelsienen zijn iets meer uitgesproken en hij lijkt zelfs wat zoeter te worden.

De finish is bijzonder lang, laat je tong nog lang tintelen van de kruiden en doet je vaak smakken. Voor ons een goed teken. We willen nog een glas. Verdund is de finish minder lang, maar nog steeds heel aangenaam.

Heerlijk puur, maar ook met een blokje ijs mag hij er wezen. Verdund blijft hij mooi overeind en wordt hij een pak toegankelijker, want minder pikant. Doe jezelf een plezier en probeer hem eerst puur. U zal ons achteraf bedanken. Schenk hem in een shotglaasje bij een stevige, zwarte espresso en je kan het dessert zo overslaan.

Interludium rum cocktail : ‘Dutch Eagle’

Deze zomer géén gin en tonic, maar een cocktail met onze Interludium Rum! Als eerbetoon aan onze vriend en stoker Bart Joosten doopten we hem de Dutch Eagle. Neem een long drink glas en knijp hier het sap van een kwart roze pompelmoes in uit. Vul het glas nu tot aan de rand op met grote ijsblokken. Voeg er 5cl Interludium Rum aan toe en top af met de Coca Cola Signature Mixer #2 ‘Spicy’. Even roeren met een barlepel en een schijfje van dezelfde pompelmoes langs de rand tussen je ijsblokjes schuiven.

Yup. De zomer kan beginnen!

Geproefd door Mark & Manny op 19-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mark’s Whisky Ramblings 315: Glen Elgin 21 Year Old 1998 Mobsters on Mopeds

Mark's Whisky Ramblings Posted on vr, juni 05, 2020 07:14:04

Daar zijn ze weer met een nieuwe release, de jongens en meisjes van BYOB-C (oftewel ‘biopsy’), met alweer de zesde release in hun grappige, maar erg smakelijke ‘Mobsters on Mopeds’-reeks. Na de Blair Athol 2000, Cambus 1991, Ardmore 1998, Ledaig 2007 en Old Rhosdu 1993 gaan ze voor de lente hun heil zoeken in een fruitige Speysider: Glen Elgin 1998. Deze rijpte op een butt.