Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

The Dark Side of Islay 21 Year Old Scarabus Malts of Scotland

Tasting Notes Posted on 18/12/2018 17:32

Bottelaar:
Malts of Scotland
Regio: Schotland
(Islay)
Fles:
The Dark Side of Islay 21 Year Old Scarabus, Malts of Scotland 2016, sherry,
port & wine casks, 1254 bts.
Kleur: brons
ABV: 52.8%

Scarabus

De naam van deze reeks van Malts of Scotland,
alsook de labels, vind ik ronduit geweldig. Voorlopig bestaat de Dark Side of
Islay uit drie bottelingen, telkens een Islay blended malt. De eerste,
uitgebracht in 2016, luistert naar de naam Scarabus. Die uit 2017 werd
Octovulin gedoopt, de meest recente uit 2018 Mulindry. Ik grijp nog gauw even
naar de eerste, waarvan alle ingrediënten maar liefst 21 jaar oud zijn. Wist je
trouwens dat er geschriften bestaan die suggereren dat er een Scarabus
Distillery op Islay bestond tussen 1817 en 1818. Wellicht in de buurt van de
huidige Scarabus Farm nabij Bridgend. Maar ze zou nooit operationeel geweest
zijn in dat jaartje dat ze bestond. Enfin, gelukkig is er deze blended malt van
MoS.

OMG! Wat een neus! Geweldige combinatie van
sherry en turf met alles wat daar bij hoort. Ga er gerust even voor zitten.
Gerookte ham rond een verse dadel, gezouten origine chocolade, zoete perzik,
geroosterde noten, aarden vloer, assen en roet, pruimenmarmelade, zoete rook en
ga zo maar door. U begrijpt het al, dit is een geweldige en heel intense neus.

Prima body. Lekker olieachtig en verrassend
zacht voor zo’n ABV. Prima verderzetting van de neus met een pittigheid als van
kruidnagel, zoethout en kaneel. Wederom dat spek en dat donker fruit in een
mooi dekentje van rook. Noten, cacao en crème d’orange doen hun duit in het
zakje. Man, man, man, wat is dat lekker, zeg!

De afdronk is rokerig op kalisse en
appelsienschillen. Je krijgt het erg lekker warm van. En hij duurt een
eeuwigheid.

Indrukwekkende winterdram van de hoogste
kwaliteit die nogmaals bewijst – voor zover dat nog nodig is – dat een blend(ed
malt) niet per definitie moet onderdoen voor een single malt. Met dank aan de
Whisky Amigos voor het flesrestje.

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Islay Single Malt 2008 Sansibar

Tasting Notes Posted on 18/12/2018 07:19

Bottelaar:
Sansibar
Regio: Schotland
(Islay)
Fles:
Islay Single Malt 2008/2016 Geisha Label, Sansibar for Dutch Whisky Association,
250 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.8%

Vaaswater

Het Duitse Sansibar
bottelde in 2016 deze jonge Islay voor de Dutch Whisky Association. Prachtig
label, toch? De bijzonder bleke whisky in de fles is zo’n 8 jaar oud.

Wat een vuile neus!
Boerderijgeuren, koeienvlaai, rottende planten, vaaswater… Heerlijk gewoon!
Watte? Yup, dit werkt prima. Het wordt immers opgesmukt met citrus, zeewier,
een gedoofd kampvuur en olijfolie. Een flinke dosis bruine suiker geeft
tegengas.

Op smaak toont hij
zijn ware aard. Citrus, vanille, zeezout, stokvis, wit fruit… dit is Caol Ila!
Mooie rookontwikkeling en erg drinkbaar.

De finish mag dan
wat aan de korte kant zijn, hij is wel rokerig zoet. Of zoet rokerig. U weet
wat ik bedoel.

De neus was niet zo
eenvoudig, maar op smaak wordt het bijna een kaarterswhisky. Goh, wat kan jonge
Caol Ila toch bangelijk goed zijn… Bedankt, Marcel!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-11-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).