Distilleerderij: Wagging Finger
Regio: Nederland
Fles: Flavour Twentythree, batch 02, 50cl
Kleur: witte wijn
ABV: 48%
Smoutebollen
De jongens en meisjes van de BYOB-C (‘biopsy’
oftewel Bring Your Own Bottle Club) brengen te zijner tijd ook wel eens een gin
uit. Zo proefde ik eerder al hun Flavour Twentythree, maar nu zijn ze dus toe
aan hun tweede batch. Deze heeft ook een leuk kleurtje, wat bewijst dat hij
wederom op een vaatje heeft gerijpt. Op het label staat dat hij werd gestookt
op 26 mei 2017 en werd gebotteld op 12 juli 2017, dus erg lang zat hij niet op
vat – namelijk 47 nachten. Ook deze vermeldt trots op het label ‘A Dutch gin
with a Belgian twist’. Hij komt opnieuw in flesjes van 50cl en is ook dit keer
afkomstig uit de still van Erik Molenaar die naar de naam Willemijn luistert.
Aan de slag!
De neus is zacht en
zoet. Hoewel de typische geur van jeneverbes en citrus present tekent, is het
toch vooral zachte vanille en iets van marsepein dat met de aandacht gaat
lopen. Koriander en gember treden naar voor. Hij lijkt zeer sterk op de eerste
batch, maar is een tikkeltje minder zoet (wat ik niet erg vind).
Hij is erg romig en
snoeperig. De vanille is nu de hoofdrolspeler. Pittig gekruid ook. Hij prikkelt
lekker. Vanaf de tweede slok zijn het opnieuw jeneverbes en citrus die de
dienst uitmaken en de vanille even terug naar de achtergrond verdringen.
De afdronk is
warmend en zacht.
Heerlijke gin die
zich best leent tot het puur drinken met een blokje ijs.
GIN & TONIC
Nu de zon zich
opnieuw laat zin, mag de gin-tonic weer op de (tuin)tafel. Fever Tree
Mediterranean is de tonic van dienst. Enkel wat limoenzeste voegde ik toe als
garnituur. En net als bij de eerste batch, krijg ik op de neus het
oliebollenkraam op de kermis niet uit mijn geestesoog. Grappig, toch? Maar wel
erg lekker.
Lekker fris, hoor,
maar wat mij betreft puur op z’n best.
Geproefd door
Mark Dermul op 11-05-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).