Distilleerderij:
Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch 15 Year Old Adela, OB 2016
Kleur: brons
ABV: 46.7%

Gruyèrekaas

Toen David Prior – die zijn fortuin verdiende
met de verkoop van yoghurt – Bladnoch overnam in 2015, zaten er 2500 vaten
rijpende whisky in de deal. Deze Adela werd samengesteld met vaten die al
minstens 15 jaar lagen te rijpen. Amerikaanse eik en Spaanse oloroso sherryvaten
hebben de spirit minstens 15 jaar lang op bezoek gehad. Adela zou synoniem
staan voor ‘nobel’.

De neus is een pak aangenamer dan de Samara,
met donkerzoete toetsen van kersen en amandelcake, maar toch zit er weer zo’n
kantje aan dat me niet erg aanstaat. Iets van sulfer, dat langzaam maar zeker
toch weer richting babyk… nou, in dit geval baby-adem, zeg maar. Het valt nog
mee. Doet een beetje aan zweetvoeten denken. Gruyèrekaas! Dat kan toch niet de
bedoeling zijn… Nog wat citroengras en appelsienschillen, godzijdank. Ik ben
alvast niet overtuigd.

De body is prima, romig en rond, maar de smaak
is onmiddellijk pikant op nootmuskaat en peper, kamfer en… hola… het
donkerzoete fruit is nog maar net aan de oppervlakte gekomen of de tannine komt
opzetten als geen ander en maakt hem meteen betrekkelijk bitter.

De afdronk is betrekkelijk lang, maar te bitter
om te bekoren.

Wat is er aan de hand met Bladnoch? De Samsara
en deze Adela kunnen me echt niet bekoren. Ze zijn te vuil, maar op een
onaangename manier. De weinige donkerzoete schoonheid die de oloroso vaten
tentoon spreiden, worden onmiddellijk de kop ingedrukt door sulfer en tannine,
waardoor deze astringent en droog wordt. Zo’n 115 EUR. Nee, dank u.

74/100

Geproefd door
Mark Dermul op 24-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).