Distilleerderij:
Koval
Distillery

Regio: USA
Fles: Koval Single Barrel Four Grain, 500ml
Kleur: koper
ABV: 47%

Toastenbrood

De Koval Distillery, opgericht in Chicago in 2008 door een
echtpaar met Oostenrijkse roots, noemt zichzelf een organische distilleerderij,
want hun graan komt van boerderijen uit de Midwest en is 100% biologisch. Alles
van korrel tot borrel gebeurt ter plekke. Naast andere spirits als vodka, gin
en brandy, hebben ze ondertussen een aantal whiskies op de markt. Dit is hun
Four Grain, verwijzend naar de vier granen die gebruikt werd voor de productie:
gemoute gerst, rogge, tarwe en haver. De whisky wordt gerijpt in zwaar
geblakerde eik uit Minnesota.

Hola! Deze neus is erg apart. Bijzonder fruitig en zoet op
bananencake, chocolade, vers geboend leder, een toastenbrood dat nog niet in de
toaster gegaan is. Verrassend romig, maar tegelijkertijd erg droog. Flink wat
woodsmoke en zelfs iets van assen. Erg mooi, toch.

De body mocht net iets meer zijn, maar qua smaak is dit een
klein bommetje. Peperkoek, kardemom, gember, kaneel en een flinke dosis
nootmuskaat gaan het citrusfruit vooraf. Geen spoor meer van de banaan, maar
des te meer appelsienen. Wat kinine. Het hout begint stilaan van zich te laten
spreken.

De finish is erg lang en erg kruidig, bijna pikant.

Voor zo’n jonge distilleerderij te zijn – met bijgevolg
noodzakelijkerwijs jong spul – brengen ze toch zeer mooie producten op de
markt. Koval is er eentje om in het oog te houden.

84/100

Geproefd door
Mark Dermul op 18-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).