Distilleerderij:
Springbank
Regio: Schotland (Campbeltown)
Fles: Springbank 12 Year Old Green, OB 2014, 9000 bts
Kleur: stro
ABV: 46%
Mosterd
In 2014 bracht Springbank 2 malts op de markt
die gestookt waren van organische gerst. Maar
– in tegenstelling tot sommige andere distilleerderijen – beschikt Springbank niet
over de nodige certificeringen om ‘organic’ op zijn labels te zetten, dus kozen
ze voor ‘Green’. De eerste is een 12-jarige die volledig op bourbonvaten is
gerijpt, de tweede is een 13-jarige op sherry. We proberen de jongste van de
twee.
Dit is alvast een schoolvoorbeeld van
Springbank op de neus: flink wat herbale toetsen, iets van zilt en kalk, een
jute zak en wat turf die de Granny Smith appeltjes en citroenen voorafgaan.
Op smaak komt de citrus eerst, onmiddellijk
gevolgd door roet en zilt, gist, mosterd en vanille. Bij de tweede slok komt
daar duidelijk iets vuils bij… ik kan er niet meteen de vinger op leggen.
Kiezels? Ook honing en walnoten. Wat peper en een mooie rookontwikkeling. Vanaf
de derde slok begint hij dan weer verrassend zoet te worden. Flink kruidig,
ook, hoor. En een takje munt.
De afdronk is lekker lang, zilt en zoet
(ananas!) en best rokerig. Deemstert langzaam weg met een licht bittertje.
Geen makkelijke Springbank, moet ik zeggen. Dit
is bijna werken, maar de arbeidsvreugde is er dan ook naar. Ondertussen niet
meer zo makkelijk te vinden.
86/100
Geproefd door
Mark Dermul op 03-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).