Distilleerderij:
Caperdonich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Caperdonich 24 Year Old 1992 Duncan Taylor ‘The Octave’, Cask #4113283,
51 bts
Kleur: goud
ABV: 46.7%
Granny
Smith
Na een jarenlange rijping op bourbonvaten kreeg deze Caper
nog een mooie finish op Octaves, kleine vaatjes die voor meer interactie zorgen
tussen de whisky en het hout. Slechts 51 flessen werden uit dit vaatje getapt
op een relatief lage sterkte. We zijn benieuwd.
Zachte neus op wit fruit
met de nadruk op zoetzure Granny Smith appels. Bloemsuiker. Iets van hooi. Iets
van gember. Erg toegankelijk en in alle eerlijkheid een beetje te zacht naar
mijn gading.
Op smaak vertoont hij
flink wat zoetzure trekjes met naast appels ook flink wat citrus, iets wat me
aan kinine doet denken en gekonfijte appelsienschillen. Da’s al veel beter – en
kruidiger (wederom gember) – dat wat de neus beloofde. Maar erg complex zou ik
deze toch niet durven noemen. Wat me wel erg aanstaat is een verrassend
rokerige toets. Woodsmoke?
De middellange finish is
lekker spicy en zoetzuur. De rook is nu onmiskenbaar. Waar komt dat vandaan?
Ongetwijfeld van het vat, toch?
Erg drinkbare maar weinig
complexe Caperdonich. Wel fijn om vast te stellen dat het kleine vat niet
overheersend geworden is. Net geen 400 EUR. Dan mag een whisky nog zo lekker
zijn… dat is toch heel erg veel geld. En dit is verre van de beste Caperdonich
die ik al proefde, moet ik zeggen.
84/100
Geproefd door
Mark Dermul op 12-03-2018
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).