Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura One and All, OB 2017, Exclusive Small Batch, 5000 bts
Kleur: brons
ABV: 51.0%
Flirt
In september 2017
introduceerde Isle of Jura deze 20-jarige malt die rijpte op bourbon-, sherry-,
Cabernet en Pino Noir-vaten. De One and All refereert naar de samenwerking van
het distilleerderijteam, dat dag in dag uit instaat voor de kwaliteit van deze
eilandwhisky. De whisky werd samengesteld door – wie anders? – de bekende
Master Blender van Whyte & Mackay: Richard ‘The Nose’ Patterson, die
onlangs 50 jaar in de business vierde.
Je moet de neus wat
tijd geven. Hij begint nogal gesloten, maar handwarmte en geduld kunnen
wonderen doen. De wijnvaten hebben deze neus lekker aromatisch gemaakt op
appelsien, rode bessen, ahornsiroop en toffee, met hints van marsepein en iets
zoetzuurs waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Ook een florale toets en
iets van varens. Hij is wel erg lekker, moet ik zeggen.
Hij is lekker
olieachtig en mondvullend, licht pikant en zoet op rood fruit en appelsien, met
een duidelijke hint van de wijn. Hij flirt met de grens van het wijnachtige,
maar blijft mooi aan de juiste kant hangen, wat ik erg op prijs stel. Opnieuw
wat ahornsiroop en flink wat gember en een toets van zwarte peper. Dit werkt
prima, hoor.
In de lange afdronk
ontwaar ik nog wat tabaksbladeren en meer gember en iets van hout, terwijl hij
toch zoet blijft, met een zuurtje weliswaar.
Erg mooie en vooral
interessante Jura, die overduidelijke wijntoetsen vertoont, zonder over the top te gaan. Zo’n 150 EUR, wat
een gangbare prijs is voor een malt van twee decennia oud tegenwoordig.
86/100
Geproefd
door Mark Dermul op 04-10-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).