Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland
Fles: Auchentoshan 16 Year Old 2000/2017, Malts of Scotland, Marsala Wine Cask,
MoS #17004, 261 bts
Kleur: amber
ABV: 55,6%

Incognito

Malts of Scotland heeft al een paar erg mooie Auchentoshan gebotteld –
alsook één draak, maar dit terzijde – en ik was dan ook aangenaam verrast toen
ze begin 2017 met deze uit 2000 op de markt kwamen. Hij werd gebotteld op
vatsterkte – uiteraard – maar kreeg wel een finish op een Marsala wijnvat.
Marsala is een versterkte wijn uit Italië, meer bepaald uit Marsala (doh!) op
Sicilië. Deze wijn wordt ‘opgevoed’ via het solera-systeem, zoals dat ook bij
sherry het geval is. Ik ben eens benieuwd wat dat met de lichte, tripel
gedistilleerde spirit van Auchentoshan gedaan heeft.

Bij de eerste snuif maakte ik me even zorgen, want ik kreeg flink wat
rubber, maar dat vervloog zo snel dat ik me afvraag of ik me dat niet heb
ingebeeld. Vanaf de tweede keer dat ik mijn neus in het glas stak was het
vervangen door heerlijk zoete toetsen van kersen, chocolade, schil van
bloedappelsien en iets van snuiftabak. Na lang ademen komt daar wat Turks Fruit
bij. Erg aangenaam en lekker, maar het moet gezegd: blind haal je hier
Auchentoshan niet meer uit.

Hij is heerlijk romig en zoet, licht pikant en vertoont onmiddellijk wat
kruidnagel, saffraan en kurkuma. Ja, kruidige jongen. Het zoete vertaalt zich –
naast wat erg aangename aardse smaken – in kersen en appelsien. Dit is apart en
erg lekker, maar opnieuw: de distilleerderij blijft incognito.

De finish is bijzonder lang, kruidig en zoet.

Het distilleerderijkarakter heeft compleet de duimen moeten leggen voor
de Marsala, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijke whisky is. Atypisch,
maar heerlijk. Pakweg 100 EUR. Bedankt, Billy!

88/100

Geproefd
door Mark Dermul op 13-08-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).