Distilleerderij: Blair Athol
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Blair Athol 21 Year Old 1995/2016, Valinch & Mallet, Sherry Puncheon
#12853, 592 bts
Kleur: vol goud
ABV: 56,8%

Bloemsuiker

Blair Athol – één van Schotlands oudste
distilleerderijen, opgericht in 1798 – is sinds 1998 in handen van Diageo. Het
overgrote deel gaat in de Bell’s blend en officiële releases kan je op je twee
handen tellen. Gelukkig komt hij erg vaak uit via onafhankelijke bottelaars.
Dit is er zo eentje uit de stallen van de betrekkelijk nieuwe bottelaar Valinch
& Mallet uit Italië.

De neus is erg zoet op Turks Fruit en
gesuikerde schil van appelsien en pompelmoes. Mooie hints van witte chocolade
en eucalyptus. Bloemsuiker. Een druppeltje balsamico en wat sultanas. Carré
confituur. Erg zomers en fris.

Stevige aanzet met opnieuw al het fruit uit
de neus, aangevuld met flink wat kruiden. Chili peper, nootmuskaat en een
mespuntje saffraan. De balsamico keert weer. De citrustoetsen nemen de
bovenhand, op de hielen gezeten door perzik in siroop.

De finish is middellang op meer van hetzelfde, met een licht bittertje op het
sterfbed.

Geweldige Blair Athol, zo simpel is dat. Prima
sterkte, ook. Zo rond de 180 EUR. Met dank aan Peter van Anverness voor het
sample!

86/100

Geproefd
door Mark Dermul op 30-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).