Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 24 Year Old 1990/2014, Signatory Cask Strength, Sherry Butt
#6075, 530 bts
Kleur: vol goud
ABV: 51,6%
Reine
Claude
Vandaag de dag kost de officiële Mortlach 25
Year Old zo’n 600 EUR voor een flesje van 50cl. Gelukkig hebben de
onafhankelijke bottelaars hun verstand nog niet verloren en kan je deze fles –
als je ze nog kan vinden – aanschaffen voor minder dan de helft (in sommige
gevallen, afhankelijk van waar je koopt, zelfs een derde). Deze 24-jarige
Mortlach werd door Signatory gebotteld in hun prachtige decanters van de Cask
Strength Collection.
Je kan de neus van deze Mortlach bezwaarlijk
zoet noemen. Dat neemt niet weg dat hij erg lekker is. Maar hij is meer umami,
naar mijn mening, dan zoet. Ja, ik krijg wel wat geflambeerde banaan (wie had
dat gedacht?), maar vooral iets van rauw vlees en dennenappels en… bouillon.
Klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik geef je mijn woord: dit is lekker!
Laat hem echter tien minuten ademen en hij wordt wél lekker zoet.
Hij is geweldig olieachtig – én zoet – op de
tong. Nu krijg ik naast banaan ook flink wat citrustoetsen en zelfs wat ananas.
De eik laat zich ook niet onbetuigd met heel wat kruiden en een beetje tannine.
Iets van Reine Claude pruimen en een enkele stekelbes steken de kop op. Interessant, hoewel ik de invloed van het
sherryvat wat mis.
In de afdronk, die erg lang en vol is, komt
het umami karakter van Mortlach er prima door.
Wederom een erg lekkere Mortlach (is er
andere?) die je doet verlangen naar meer. Vandaag kost de fles je zo’n 200 EUR,
maar dat is voor een malt van bijna een kwarteeuw oud peanuts in vergelijking met de officiële release.
86/100
Geproefd
door Mark Dermul op 29-07-2017
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).