Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenlochy Distillery

Distilleerderijen Posted on 22/03/2014 18:21

Glenlochy Distillery

North Road

Fort William PH33 6TQ

Scotland

Gesloten sinds 1983

Erfgoed

Aan
de voet van de berg Ben Nevis, aan de rivier Lochy en vlakbij het bekende Fort
William, richtte David McAndie de Glenlochy-Fort William Distillery op in 1898.
Omdat ze – voor die tijd – zeer modern was, kon ze operationeel gehouden worden
met een zeer klein aantal werklieden. Nog binnen het jaar zou de Pattison Crash
heel wat distilleerderijen naar de rand van het bankroet leidden, maar
Glenlochy overleerde tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Vijf
jaar later ging ze terug open om in 1937 over te gaan in de handen van Train
and MacIntyre die op hun beurt in 1953 werden uitgekocht door de Distillers
Company Ltd, de voorloper van het hedendaagse Diageo (samen met een aantal
andere distilleerderijen, zijnde Glenesk, Benromach en Glenury Royal).

In
1968 ging ze opnieuw dicht. Na een derde poging, die gepaard ging met een
aantal moderniseringen, zag Diageo zich genoodzaakt de distilleerderij – samen
met een heleboel andere, waaronder Banff, Brora, Dallas Dhu, Glen Albyn, Glen
Mohr, Knockdhu, North Port en Saint Magdalene – te sluiten in 1983. In 1992
werden de gebouwen verkocht, onder andere aan West Coast Inns Ltd, die meteen
een hotel en restaurant in de kiln bouwden. De overige gebouwen van de
distilleerderij bevatten momenteel kantoren. Het imposante pagoda-dak staat er
nog steeds op. Het afbreken hiervan werd in 1986 geweigerd (gelukkig!) en
ondertussen is het gebouw beschermd als historisch erfgoed.

Range

Enkel
in de Rare Malts serie werden enkele Glenlochy gelanceerd, maar het overgrote
deel van de productie ging naar de blenders.

Ook
bij de onafhankelijke spelers zoals Douglas Laing, Gordon & Macphails, Duncan
Taylor, Cadenhead en Signatory zijn de bottelingen van Glenlochy few and far between.



Chris’ 1973 Birthday Tasting

Tasting Notes Posted on 22/03/2014 08:31

Halle is niet bepaald bij de deur voor me,
maar als Chris Lauriers je voor zijn verjaardagstasting uitnodigd, kan je niet
anders dan er op in te gaan. Niet alleen omdat deze Maltclanner een toffe peer
is (die ook steeds op mijn verjaardagstastings aanwezig is), maar ook omdat je
weet dat hij steeds een paar speciallekes op tafel tovert, stuk voor stuk
whisky’s uit zijn geboortejaar.

Naar aanleiding van de kritiek van vorig jaar
(uiteraard is kritiek met een korrel zout te nemen, het was goedlachs bedoeld)
omwille van enkele tikfoutjes in het tastingboekje dat Chris had voorbereid,
besloot hij het dit jaar iets anders aan te pakken. We zouden, afgezien van het
aperitiefje, de flessen blind proeven. Spannend!

Het aperitiefje is een fles waar ik maar
weinig informatie over kan terugvinden. Wel noteerde ik dat dit een blend is
die gebotteld werd op 20/09/1973 door Kennaway & Co Ltd uit Exeter, wat in
het zuidwesten van Engeland ligt. Hoe dan ook, deze Kennaway’s Blended Scotch Whisky (40%) was een mooie opener.

Appeltjes en honing op de neus met een
tikkeltje karamel. Op smaak een beetje OBE, doch voldoende fruitig en zoet om
interessant te zijn. Een korte, kruidige afdronk. Ik zei het al: leuke opener.

De whisky die daarna geschonken werd viel
heel erg in de smaak. En hoewel niemand kon vermoeden over welke
distilleerderij het ging, waren sommigen het er wel over eens dat dit een zeer
aangename Lowlander was.

Ik kreeg een romige, fruitige en kruidige
neus met een tikkeltje bloemen dat op het randje van soapy balanceerde, maar op
smaak werd hij lekker punchy op noten, zoethout, donker fruit en een gezonde
dosis eik. De lange, zoete, kruidige afdronk maakte hier één van de
hoogtepunten van de avond van. Het bleek te gaan om een Glenkinchie 27 Year Old ‘Gleaming’ 1973/2001 Douglas Laing Old Malt
Cask
op 50%. Geweldig.

Vervolgens een lekkere fles met nougat,
ananas en kruisbessen op de neus, met wat citroengras op de achtergrond. Op
smaak vooral karamel, citrus en bloemetjes met een licht houterige afdronk die
niet al te lang is.

Het bleek een vreemde fles die ik nooit
eerder gezien had en je moest het ruglabel al gelezen hebben om er achter te
komen dat het ging om een Tamnavulin 25 Year Old 1973/2003 Exclusive
New Century
op 45%. Gebotteld door de Glen Stuart Whisky Company. Leuke
fles!

Wat daarna kwam, verraste mij al evenzeer.
Wat vanille, butterscotch, gras en houtschaafsel op de neus, romig zoet op
smaak met bijenwas en wat heerlijke woodsmoke met een lange, zoete en een
tikkeltje scherpe afdronk.

Zo maken ze ze toch niet meer, hé? Het bleek een Tomintoul
30 Year Old 1973/2003 McKillop’s Choice cask 2201
op 43%. Lekker!

Na een korte rook- en plaspauze ging Chris
verder met wat hij zelf ‘een heel andere stijl’ noemde. En dat was het ook.

De volgende fles kwam uit de stal van Gordon
& Macphail en had flink wat OBE op de neus. Ja, dit was een stinky winky op
chicorei met wat ik omschrijf als late sherry. Geduld is dus vereist om deze op
prijs te stellen. Op smaak krijg ik wel wat donker fruit zoals pruimen en wat
drop (anijs), maar is hij betrekkelijk droog en houterig. Op de korte afdronk
krijg ik nog een licht bittertje.

Dit was geen spek voor mijn bek en voor mij
de minste van de avond. Het bleek te gaan om een Miltonduff 1973 Gordon & Macphail Connoisseurs Choice (40%, old
map label en 75cl, dus gebotteld voor 1994).

Gelukkig werd dat opgevolgd door twee
kleppers, die echt aan elkaar gewaagd waren. De eerste offreerde diepe sherry
op de neus met heerlijk romige rumrozijnen, espresso, koriander en chocolade.
Op smaak keerden de rozijnen en chocolade weer, maar werden de kruiden
aangevuld met kruidnagel en zoethout. De droge afdronk, die best lang was naar
mijn goesting, bracht nog wat late karamel.

Ik moet bekennen, ik had dat niet verwacht,
maar eens de fles onthuld werd, was ik ook niet verrast. Het bleek te gaan om
een geweldige Glenlivet 27 Year Old
1973/2000 Wilson & Morgan Cask 3098
op 46%. Wat mij betreft het beste
wat ik vanavond geproefd heb.

Als afsluiter haalde Chris nog zo’n een dumpy
flesje van Signatory boven met een bijzonder donkere nectar in. Opnieuw diepe
sherry, maar met meer donker fruit dan de Glenlivet alsook een overvloed aan
noten en honing. Vijgen en koude koffie maakten de neus af. Op smaak was hij
zacht en zoet op rozijnen, drop, kaneel en een tikkeltje gember. De licht
drogende, zoete afdronk bleef lekker kruidig en duurde middellang tot lang.

Ik hoorde links en rechts de naam van de
distilleerderij wel vallen, maar ook dat het niet mogelijk was, omdat
onafhankelijke bottelaars raar of zelden deze Speysider bottelen. De verrassing
was nog des te groter toen bleek dat de distilleerderij wel degelijk met naam
op het label vermeld stond. Het ging dus om een Glenfarclas 21 Year Old 1973/1994 Signatory Vintage Cask 313 (op
46%). Een toppertje dat ik wellicht nooit meer zal tegenkomen (wat overigens
van bovenstaande flessen natuurlijk ook gezegd kan worden).

Wel, wat een mooie tasting, Chris. Nogmaals
van harte gefeliciteerd en bedankt!