Het
was al even geleden dat we onze initiatietasting in Veldegem-City hadden
gegeven, op gang getrokken door mijn ex-collega Reza. Toen werd afgesproken
hier ASAP een vervolg aan te breiden. Nou, ASAP is een rekbaar begrip, maar
uitstel was in dit geval zeker geen afstel, want woensdag 28 september trok
Whivie weer richting West-Vlaanderen om 25 liefhebbers de geneugten te laten
ervaren van verschillende rijpingen en finishes.
De
line-up bestond uit:
- Goldlys 22 Year Old Rye & Malt
- Auchentoshan 11 Year Old 1999 Bordeaux Cask Matured
- BenRiach 16 Year Old Sauternes Finish
- Tyrconnel 10 Year Old
Port Cask Finish - Macduff 2000 for The Bonding Dram Sherry Matured
- BenRiach 12 Year Old Peated Rum Finish
- BenRiach 12 Year Old Peated Port Finish
Bovendien
hadden we onze Chef-zonder-Restaurant, Inge, meegenomen, om ter plekke de
catering te verzorgen. Elke whisky werd vergezeld van een begeleidend culinair
hoogstandje. Dat de hapjes (en wellicht ook de chef’s charmes) werden
geapprecieerd kwam tot uiting door het spontane applaus door het publiek zelf
op gang getrokken aan het einde van de avond.
In
de twee-en-een-half uur durende presentatie werden veel interessante vragen
gesteld, maar vooral veel gelachen (wat het voor de spreker, ondergetekende
dus, niet altijd even gemakkelijk was). Het was superdruk, maar supergezellig.
En de vraag voor een derde sessie kwam alvorens deze sessie ten einde was.
Tasting III wordt de ontdekking van Islay, een tasting waar ik persoonlijk ook
enorm naar uitkijk omdat een Port Ellen op het menu zeker niet mag ontbreken.
Aan
het eind van de avond werd, zoals traditie dat wil, een klassement opgesteld.
Dit was the vote de Veldegem jury.
- BenRiach 12 Year Old Peated Rum Finish
(Importanticus Fumosus) met 31 punten - Auchentoshan 11 Year Old Bordeaux Cask Matured
(verrassend!) met 30 punten - Macduff
2000 for The Bonding Dram (sinds vanavond volledig uitverkocht) met 26
punten
Enkel
de Goldlys bleef puntenloos en een beetje verweesd achter.
Zowel
Reza als de genodigden lieten na afloop hun appreciatie blijken voor de leuke en vooral lekkere avond. Awel, het genoegen was geheel aan onze kant. Op naar
tasting drie!