Tomatin Distillery
Tomatin, Inverness
Inverness-shire IV13 7YT
Scotland
Tel +44 1463 248148
Fax +44 1463 248149
info@tomatin.co.uk
www.tomatin.com
Ervaring
De Tomatin Distillery, opgericht in 1897 door de Tomatin Spey District Distillery Company Ltd, ligt diep in de Monadhliath Mountains, op zo’n 315 meter hoogte. Het is daarmee één van de hoogste distilleerderijen in Schotland. Het ligt pal tussen Aviemore en Inverness, in de Highlands. Echter, zowel geografisch als naar smaak, leunt Tomatin eerder aan bij de Speyside. Het is de laatste operationele distilleerderij in de directe omgeving van Inverness.
In 1906 ging het mis (naar aanleiding van de Pattison Crash) en werd de zaak geliquideerd, maar in 1909 kwam de New Tomatin Distillery Co Ltd op de proppen om de distilleerderij nieuw leven in te blazen. Tussen 1956 en 1974 nam het aantal stills toe van 2 tot 23!
In 1986 werd Tomatin overgenomen door Takara, Shuzo & Okura Co Ltd en werd daarmee de eerste distilleerderij die volledig in handen kwam van een Japans bedrijf. Het team is echter al die jaren hetzelfde gebleven. Zo kwam de Distillery Manager Douglas Campbell in dienst in 1961. Hij is daarmee één van weinigen met een carrière van 50 jaar bij dezelfde distileerderij. Richard Noble, de Warehouse Manager trad in 1969 in dienst. Iain Duthie, klein maar dapper, is de kuiper sinds 1975 (en heeft eindelijk een pupil zodat hij zijn welverdiende pensioen in het vooruitzicht kan stellen). Robert Nixon Sr is de Head Stillman en werkt er al sinds 1976. Op 1 augustus 2011 zal Graham Eunson, nu nog werkzaam bij Glenglassaugh en daarvoor 12 jaar bij Glenmorangie, de taak van Distillery Manager op zich nemen. Je kan met een gerust hart stellen dat Tomatin op heel wat ervaring kan bogen.
Er zijn maar liefst 14 warehouses on site, waardoor zo’n 150.000 vaten ter plekke kunnen rijpen.
Productiecapaciteit
In de jaren ’70 had de distilleerderij met haar 23 stills een capaciteit van maar liefst 12 miljoen liter spirit per jaar, waarmee ze één van de grootste in de industrie was. Vandaag zijn er nog maar 12 stills (6 wash en 6 spirit stills) en bedraagt de productie nog 5 miljoen liter. Dat is nog steeds een plek in de top 10 waard (hoewel volgens sommige bronnen niet meer dan de helft daarvan momenteel ook effectief gestookt wordt). Het overgrote deel hiervan verdwijnt in blends. Ondermeer in de eigen vermarkte Antiquary en Talisman.
Pas sinds 1987, ongetwijfeld onder invloed van de Japanse eigenaars, is Tomatin begonnen met het positioneren van hun single malts op de markt. En één keer per week, tussen Kerst en Nieuwjaar, stookt Tomatin een geturfde versie (maar die kwam voorlopig enkel op de Aziatische markt uit als 4-jarige).
Range
De huidige range bestaat momenteel uit volgende single malts:
– Tomatin 12 Year Old
– Tomatin 15 Year Old
– Tomatin 18 Year Old
– Tomatin 25 Year Old (deze zal binnenkort verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe 30 Year Old)
– Tomatin 30 Year Old
Daarnaast bottelde Tomatin ook enkele limited releases en single casks:
– Tomatin 40 Year Old
– Tomatin 1980
– Tomatin 1990
– Tomatin 1982
– Tomatin 1973
– Tomatin 21 Year Old
Wij hadden het genoegen een aantal hiervan te kunnen proeven tijdens een sessie in Gent, onder de deskundige en bijzonder grappige leiding van Brand Ambassador Graham Nicholson.