Bottelaar: John Walker & Sons Ltd
Regio: Kilmarnock
Fles: Johnnie Walker Black Label, gebotteld in 1980
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Respect

Voor een introductie van Johnnie Walker verwijzen we graag naar onze bespreking van de Red Label uit 1985, die we reeds proefden. Black Label werd geïntroduceerd in 1909 en droeg voorheen de naam ‘Walker’s Old Highland’ van 1865 tot 1905 en ‘Extra Special Old Highland’ van 1906 tot 1908. Vanaf 1909 heet hij dus Black Label, maar de vermelding ‘Extra Special’ bleef nog lang op de verpakking prijken, zo ook op mijn fles uit 1980.

In 1925 ging het bedrijf op in de Distillers Company, die op haar beurt werd verworven door Guinness in 1986. Vandaag de dag is het onderdeel van Diageo. Johnnie Walker wordt overigens al lang niet meer in Kilmarnock geblend, maar de bonded warehouses zijn nog steeds te zien in Strand Street en John Finnie Street. Whivie bezocht de plant en kon de flessen horen rinkelen op de band, maar lang zal dat niet meer duren, want eind 2011 zal de fabriek in Kilmarnock definitief gesloten worden.

OK, we kunnen er qua geschiedenisles weer even tegen. Proeven!

Neus: ahornsiroop, fruitig, turf, ziltige toets, graan, bruine suiker

Smaak: eik, vanille, aarde, tabak, turf, zoete mout, sherry, rook, drogend

Afdronk: kruidig en toch zoet, zacht en ziltig op het sterfbed

Black Label is een blend van zo’n 40 whisky’s, die allen minimaal 12 jaar oud zijn. Hij is het paradepaard van Johnnie Walker en heeft een heerlijk geturfd kantje, dankzij de bijdragen van Talisker, Caol Ila en Lagavulin. De core malts zijn Glendullan en Mortlach terwijl de packers gevormd worden door de graanwhisky Cameron Brig. Dit is van een heel ander kaliber dan de Red en een malt die er zeer zeker mag wezen en naast menig single malt overeind blijft. Je kan niet anders dan respect hebben voor het kleine meesterwerk dat de master blender hier gecreëerd heeft.

Geproefd door Mark Dermul op 16-02-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)