Bottelaar: Justerini & Brooks
Regio: Schotland
Fles: J&B Rare, gebotteld in 1979
Kleur: stro
ABV: 40%

Ultieme Party Whisky

Volgens de legende werd Giacomo Justerini, uit Bologna, verliefd op een operazangeres in 1749 en volgde haar naar Londen, met een aantal likeurrecepten van zijn oom op zak. Hij vond een Engelse partner, George Johnson, en startte een wijnhandel. In 1831 werd de handel overgenomen door Alfred Brooks en kreeg ‘Justerini & Brooks’ haar eerste hoofdkwartier in Regent’s Park in de Engelse hoofdstad.

Brooks zag het potentieel van blended whisky en was één van de eerste handelaars die stocks begon aan te leggen om zijn blend, genaamd ‘Club’, te maken. Tijdens de Drooglegging promootte hij een blend, speciaal voor de Amerikaanse markt: J&B Rare. Toen de Drooglegging in 1933 voorbij was schoot de activiteit in de States de hoogte in. Vandaag de dag is het één van de grootste wereldspelers, samen met Johnnie Walker. J&B Rare is het vlaggeschip van Justerini & Brooks (eigendom van Diageo) en bevat 42 malt- en graanwhisky’s. De core malts zijn Knockandu, Tamdhu, Glen Spey en Auchroisk. De de packer is North British graanwhisky. Slechts 1% van de whisky is afkomstig van Islay.

De J&B Rare die ik vandaag proef werd in 1979 op fles getrokken.

Neus: begint sterk, met florale toetsen alsook amandelen en limoengras. Maar hij vlakt meteen na het uitschenken al uit. Voor je het weet ruik je enkel nog iets chemisch dat aan gas (de vulling voor een aansteker) en rubber doet denken.

Smaak: Tussen romig en waterachtig, proef je voornamelijk brandewijn, honing en wit fruit.

Afdronk: kort, gekruid, op eikenhout.

J&B is een bekende supermarktwhisky. De blend wordt soms smalend Junk & Bullshit genoemd. Hij is inderdaad ideaal om mixed drinks mee te maken, met cola of ginger ale. Dat verklaart wellicht ook waarom J&B zichzelf de ‘ultieme party whisky’ noemt. Maar op zichzelf is hij één van de mindere blends die ik al probeerde. Als de huidige versie nog ‘gewoner’ smaakt, is Junk & Bullshit misschien niet eens zo erg uit de lucht gegrepen.

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)