Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whiskyweekend Den Haag – deel 3/3

Reizen Posted on 10/01/2011 18:21

In de leeszaal achterin de bar van het Carlton Ambassador hotel in Den Haag, vind je een hele resem whiskyboeken. Zo kon ik eens gezellig bladeren door ‘The Legend of Laphroaig’ van Marcel van Gils en Hans Offringa, grote ogen opzetten als ik Geert Bero’s Ardbeg collectie zag in het boek ‘Ardbeg, a peaty provenance’ en tot slot wegdromen naar het Land van de Rijzende Zon met Ulf Buxrud’s boek ‘Japanese whisky: facts, figures and taste’.

En terwijl mijn vrouwtje zich nog een laatste glas rode wijn liet inschenken, liet ik mij een Laphroaig Triple Wood serveren als slaapmutsje. Wat een heerlijke Laphroaig!

Ik hoef u niet te vertellen dat we nadien beiden als een blok in slaap vielen.

De volgende ochtend, alvorens terug te keren naar Gentbrugge, maakten we nog een tussenstop in Kijkduin, een slaperig kustdorpje bezuiden Den Haag. Daar genoten we van een stevige strandwandeling in de felle wind.

Nadien nog twee uurtjes achter het stuur om dan de kids in de armen te sluiten en het vrouwtje nog eens van harte te bedanken voor een onvergetelijk whisky weekend in Den Haag.

Dank u, Zoet!



Whiskyweekend Den Haag – deel 2/3

Reizen Posted on 10/01/2011 07:37

We vertrokken uit Loosduinen richting stadscentrum.

Wij maakten een fantastische stadswandeling van bijna twee uur (onderweg nog enkele slijterijen, proeflokalen en distilleerderijen tegengekomen) en kwamen verkleumd van de kou aan op onze eindbestemming.

Dat was het exclusieve Carlton Ambassador Hotel. ‘Poepchique,’ zou mijn zoontje dit omschrijven.

Het hotel staat er om bekend het grootste whisky aanbod in Den Haag en omstreken te hebben in de ‘Bistro-Bar Rubens’. We boekten een tafeltje in de bar om ons diner te nuttigen in plaats van in het restaurant. ‘We komen voor de whisky’, zei ik ter verklaring. De maître verpinkte niet en glimlachte begrijpend.

Na een verkwikkende douche trokken we richting bar. En inderdaad, het was een indrukwekkende plek.

De smaakvolle inrichting en de onwaarschijnlijke collectie aan flessen bracht ons even van ons stuk. Niet minder dan 230 whisky’s staan er op de kaart. Alle Schotse regio’s zijn natuurlijk vertegenwoordigd, maar ook Indische, Japanse, Nederlandse, Belgische, Engelse en Zweedse whisky’s kan je bestellen. De barman maakt zich sterk dat alle Schotse distilleerderijen vertegenwoordigd zijn. Ik geloof hem op zijn woord. Naast heel wat officiële bottelingen stonden er tevens een heleboel flessen te pronken van onafhankelijke bottelaars met Signatory, Gordon & Macphail en Duncan Taylor op kop.

De prijzen variëren van 5 tot 50 EUR per glas. Zoals mijn lieve schat terecht opmerkte kan je beter met een paar vrienden een fles Port Ellen 7th release kopen en verdelen dan 49,50 EUR neer te tellen voor 4cl. Maar een aantal whisky’s konden mij toch bekoren.

Ons drie-gangenmenu (we waren overigens de enige gasten in ‘Bistro-Bar Rubens’) werd voorafgegaan door een aperitief. Terwijl Dearly Beloved het bij een gin-tonic hield, kreeg ik de Gordon & Macphail Scapa 1993, een zachte Highlander van Orkney. Onze eerste schotel bestond uit vier kleine voorgerechtjes van de chef. Lekker.

Terwijl Sofie zich een Californische rode wijn liet welbevallen bij het hoofdgerecht, bestelde ik me de Mannochmore 12 Year Old uit Diageo’s Fauna & Flora-reeks. Die had alvast een pak meer body dan de Scapa en ging prima met de zacht gebakken hertenfilet met rode kool en pureeaardappelen.

Het dessert was een duo van moëlleux au chocolat en speculaasijs. Geweldig. Wat beter dan daarbij te drinken dan een Dalmore Gran Reserva.

Maar ondertussen werd het redelijk laat en begonnen de gasten, die hun diner in het restaurant hadden genuttigd, af te zakken naar de bar. Dus voor onze pousse café verhuisden we naar de leeszaal achteraan in de bar, waar het een pak rustiger is.