Gisteren kwamen whiskygabbers Niek en Ilse langs om plannen te smeden voor ons ‘work in progress’ (waarover later meer).
Samen met de kids smulden we eerst frietjes van de frituur en speelde we Mario Kart op de Wii, maar eens de kids naar bed kon het serieuzere werk beginnen.
Het was helemaal niet de bedoeling whisky’s te gaan proeven, maar je weet hoe dat gaat als de koffie de revue reeds is gepasseerd en de barkast geopend wordt. Dus toch maar een impromtu mini tasting.
We begonnen met de Wemyss Freshly Cut Grass 1990, een frisse, krokante en wat grassige Mortlach. Daarna een heerljke Glenrothes in de vermomming van een Wemyss Toffee Apples 1990. Tijdens het proeven van de Wemyss Vanilla Smoke 1997 slaagde Niek er in – via eliminatie – om uit te komen bij Bowmore of Bunnahabhain. Na lang wikken en wegen ging hij voor Bowmore. Spijtig. Het is wel degelijk een Bunna. Een echte vuile Bunna, trouwens: vieze neus, geweldige smaak.
Als troostprijs (en omdat hij maar bleef aandringen) schonk ik Niek toch nog een Bowmore uit. Daarvoor haalden we de Smoking Buffalo nog eens uit de kast, de single cask die Bart Heggerick en Jeroen Moernaut kozen voor de fans van KAA Gent voor de 2010 Cup Finale (het wordt overigens hoog tijd dat ik die eens ten gronde ga bespreken, stel vast dat dit nog steeds niet gebeurde).
Tijdens het drammen haalden onze gasten nog een leuke verassing uit hun tas. Dessert! Het betrof een geweldig stukje Highland Whisky Cake infused with Glenfiddich 12 Year Old.
Als je de ingrediënten er op na kijk, stel je vast dat er slechts 4% whisky in zit, maar laat dat de pret niet bederven! Was een lekkere cake en alweer een gezellige avond.
We have to stop meeting like this…