Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenglassaugh Distillery

Distilleerderijen Posted on 28/10/2010 18:22

Glenglassaugh Distillery
Portsoy, Aberdeenshire
Scotland AB45 2SQ
tel +44 1261 842 367
www.glenglassaugh.com

Geschiedenis

Glenglassaugh werd in 1875 opgericht in Portsoy, vlakbij de noordelijke kust van de Speyside (maar net er buiten en dus is dit een Highland distilleerderij), gebouwd op de oude Craig Mills boerderij. De eerste eigenaar was de wijnhandelaar James Moir, zijn twee neven Alexander en William Morrison en een zakenpartner, de locale kopersmid Thomas Wilson.

De meeste whisky ging oorspronkelijk in de blend Teacher’s uit Glasgow. Na het overlijden van zijn oom Moir, zijn neef William en hun partner Wilson, verkocht Alexander Morrison in 1982 de distilleerderij aan Robertson & Baxter, maar die maakten zich er nog hetzelfde jaar vanaf voor zo’n 15.000 pond aan de Highland Distilleries Co. Ltd (vandaag de dag een onderdeel van Edrington). Tegen 1898 lag de productie op zo’n 110.000 gallons, totdat de Pattison Crash roet in het eten gooide.

In 1908 ging de distilleerderij dicht en zou dat blijven voor meer dan 40 jaar. Pas in 1950 begon de heropbouw van de distilleerderij. De capaciteit werd meer dan verdubbeld en tegen 1960, dankzij de nieuwe, grotere alambieken. De productie tussen 1960 en 1986 – wanneer Glenglassaugh opnieuw voor lange tijd in de mottenballen zou gaan – ging integraal naar de blenders, met name Cutty Sark en The Famous Grouse. Het is opmerkelijk dat Glenglassaugh dus sinds de oprichting, meer dicht is geweest dan in productie. Het zag er lang naar uit dat de distilleerderij de rangen van de silent stills zou gaan vervoegen.

Nieuw leven ingeblazen

Maar in 2009 legde de Scaent Group, de Nederlandse energiereus, de som van 5 miljoen pond op tafel voor Glenglassaugh en zo’n 400 nog rijpende vaten. Vooral die stock waren interessant, want Glenglassaugh kon zo heel snel een 21 Year Old, 30 Year Old en zelfs een 40 Year Old op het publiek loslaten. Onder leiding van Stuart Nickerson, de nieuwe manager, wordt nu opnieuw gestookt en de new make wordt alvast aan de man gebracht om de inkomstenstroom te garanderen.

Range

In mei 2009 kwam al ‘The Spirit Drink That Dare Not Speak Its Name’ op de markt, al snel gevolgd door distillaat dat 6 maanden op vaten, waar eerder rode wijn in gerijpt had, werd gestoken. Die spirit kreeg de naam ‘The Spirit Drink Thab Blushes To Speak Its Name’ mee. In 2010 werd het assortiment nog meer gestroomlijnd en kwamen 4 spirits met een ABV van 50% in flesjes van 200ml op de markt die de twee Spirit Drinks vervangen.

· Clearac: new make spirit, volledig kleurloos

· Blushes: new make spirit, gedurende 6 maanden gerijpt op rode wijnvaten uit Californië

· Fledgling XB: new make spirit, gedurende 12 maanden grijpt op ex-bourbon vaten

· Peated: new make spirit, geturfd

Daarnaast hebben ze 21-, 30- en 40-jarige vervangen door een 26-, 37- en 43-jarige. Dit is nog de ‘oude’ productie. De nieuwe productie (die nu dus als spirit wordt verkocht) zal ten vroegste in 2011 als volwaardige whisky kunnen verkocht worden.

In tegenstelling tot de meeste distilleerderijen, worden de flessen van Glenglassaugh afgevuld in de bottelarij van de distilleerderij zelf.

Ze gebruiken een hele resem verschillende vaten naast de traditionele bourbon barrels, zoals wine butts waar eerder sherry of port in rijpte, maar ook kleine Octave casks van 50 liter.



Spirits of the Sea

Events Posted on 28/10/2010 18:09

Dit weekend, op zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2010, gaat in Koksijde de allereerste editie van start van Spirits of the Sea, een ambitieus nieuw whiskyfestival.

Het programma van zaterdag (van 13u tot 21u) omvat ondermeer een demonstratie ‘Koken met Whisky’ (14u45, 18 EUR), een initiatietasting voor newbies (15u, 8 EUR), een tasting van de 5 (waaronder 3 nieuwe) Malts of Scotland whisky’s onder leiding van Luc Timmermans (15u, 18 EUR), een heuse cocktail academy (15u30, 6 EUR) en nog veel meer…

Zondag (van 13u tot 18u) is het programma minstens even interessant, met ondermeer een ‘Discover Japan’-tasting en een workshop rond pralines met whisky. Hmmm… En wat dacht u van Islay Icecream?

Voor het volledig programma verwijzen we je graag naar de website.

De festivalbotteling is een Connemara 2001 single cask 1314, gebotteld op vatsterkte en te koop voor slechts 49 EUR.

Alles bij elkaar dus een leuke bedoening, denken wij zo. En volgens de weergoden zal een heerlijk herfstzonnetje schijnen, dus je hebt geen enkel excuus om niet naar de zee te rijden.

We wensen de organisatoren alvast heel veel succes met hun nieuwe festival!

May the Malt be with you!