Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Canadian Club 6 Year Old

Tasting Notes Posted on 30/08/2010 18:24

Distilleerderij: Hiram Walker and Sons (Deerfield)
Regio: Canada
Fles: 6 Year Old
Kleur: stro
ABV: 40%

De nationale ijshockeyploeg is beter

Soms kom een mens op een rondrit al eens in een Godverlaten stadje terecht. Zo ook wij tijdens onze Japan-reis. En als je helemaal pech hebt, valt het sociale leven er na zonsondergang volledig stil. Dan is een mens al snel aangewezen op de bar in de lobby van het hotel, … en daar blijken ze met moeite 3 flessen whisky bij elkaar te kunnen vinden.
Tja, dat maakt de keuze behoorlijk eenvoudig. Die avond proefden we de Canadian Club 6 Year Old en de Tullamore Dew 12 Year Old.

Deze jongste telg uit het CC-gamma heeft 6 jaar gerijpt op Spaanse sherry casks. Dit is dubbel zo lang dan wettelijk verplicht voor een Canadese whisky. Hij heeft een stevige body die vette, dikke tranen in het glas trekt.

De geur van de whisky is zoet en heeft behoorlijk wat alcohol in de neus; maar is nogal vlak.

De zoete, vette smaak proeft naar graan, maar de alcohol overheerst. Dit drankje met een korte, droge finish doet mij meer aan hoestsiroop denken dan whisky.

Het is mijn eerste kennismaking met deze typische Canadese whisky’s, waarbij rye whisky gewoonlijk wordt versneden met neutrale whisky. Het merk Canadian Club mag vandaag de dag dan wel een heuse exporthit zijn; hun nationale ijshockeyploeg is beter.

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 19-04-2010

Score: 62



Tullamore Dew 12 Years Old Special Reserve

Tasting Notes Posted on 30/08/2010 18:22

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: 12 Years Old Special Reserve
Kleur: zonlicht tot goud
ABV: 40%

Baileys voor gevorderden

Na de Canada Dry, ik bedoel de Canadian Club, proefden we deze Ierse dram.

De flessen van Tullamore Dew hebben een zeer herkenbare vorm. In tegenstelling tot de meeste andere whisk(e)ys, lijkt deze helderder in de fles dan in het glas.

Deze Ierse blend heeft een zeer lichte body en kleeft amper aan de snifter. De geur wordt gevuld met graan, gras en een tikkeltje vanille. Achter in de neus blijft een muffe toets kleven.

In de smaak komen de graantoetsen uit de neus terug. Wij vinden de smaak eerder vlak en meer op likeur dan whisky lijken

De korte finish smaakt naar een creamy likeur.

Ik denk dat ik al eens eerder Ierse whiskey’s tot ‘een vrouwendrankje’ degradeerde. Met deze Tullamore Dew 12 Years Old Special Reserve gaat het opnieuw die richting uit. Laten we het verbloemen naar: ‘Baileys voor gevorderden’.

Score : 72

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 19-04-2010