Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Anverness Blind Tasting 02/09/2010

Events Posted on 21/08/2010 09:48

Op donderdag 2 september 2010 organiseert Peter van Anverness, in samenwerking met Luc Timmermans, een zeer open nosing en tasting met nieuwe Malts of Scotland en Thosop Import flessen, alsook een mystery dram.

Nosing en tasting is de volledige term om een glaasje te beoordelen tijdens een proeverij of tasting. Met onze neus en onze tastzin voor humor gaan we een aantal drams tegemoet zien. Of hoe we het kaf van het koren scheiden op basis van blind vertrouwen in uzelf !

De enige moeilijkheid is dat er misschien geen kafje zal gevonden kunnen worden?
U mag evenwel steeds uw zonnebril meebrengen om de schitterende whisky’s te weerstaan, als u beslist diep in het glas te willen kijken en op onderzoek zou gaan.

Om de mystieke sfeer erin te houden kunnen we u de inhoud van de tasting(glazen) spijtig genoeg niet meedelen.

(Dit is een proeverij die niet geschikt is voor pottekijkers)

De plaatsen zijn beperkt tot 32.
Inschrijven kan door overschrijving van 25€ op de rekening van Anverness:
735-0188928-57 – met voorafgaandelijk bevestiging van Anverness, in antwoord op uw bericht met het aantal deelnemers en hun naam.

May the Malt be with you!



Lagavulin Distillery

Distilleerderijen Posted on 21/08/2010 09:08

Lagavulin Distillery
Port Ellen, Isle of Islay PA42 7DZ
Scotland
tel +44 1496 302749/302730
fax +44 1496 302733
lagavulin.distillery@diageo.com

Lagavulin is afgeleid van het Keltische ‘Laggan Mhouillin’, wat zoveel betekent als ‘het ondiepe dal waar de molen staat’. De Lagavulin distilleerderij bevindt zich in het havenstadje Port Ellen op de zuidkust van Islay. Vlakbij bevindt zich de ruïne van het Dunyveg Castle, het kasteel van de Lords of The Isles. Van hieruit vertrokken in 1314 duizend Ileach (inwoners van Islay) om aan de zijde van Robert the Bruce te gaan vechten in Bannockburn (herinnert u zich de film Braveheart nog?). In deze baai zwaaide de clan van McDonald de scepter, totdat ze driehonderd jaar later werden verdreven door de Campbells.

Lagavulin claimt de oudste distilleerderij in Schotland te zijn, omdat er als sinds 1742 zou gedistilleerd worden (zij het wel illegaal), door een tiental stills. In 1816 werd de distilleerderij opgericht door John Johnston. Kildalton werd in 1817 opgericht. Tegen 1830 waren dit de twee enige nog overblijvende distilleerderijen op Islay. In 1837 werden ze samengevoegd tot wat vandaag de dag Lagavulin is. De eerste eigenaars sinds de fusie waren de gebroeders John en Walter Graham en James Logan Mackie. Hun grote concurrent was lange tijd Laphroaig (en nu nog steeds, natuurlijk). Peter Mackie werkte voor Laphroaig, maar na een meningsverschil vertrok hij naar Lagavulin en nam meteen Laphroaig’s still master mee. Peter Mackie, beter bekend als Restless Peter, zou nadien ook nog de controle verwerven over de Craigellachie distilleerderij in Speyside en Hazelburn in Campbeltown. Na zijn dood kwam Lagavulin in handen van White Horse Distillers en nadien DCL, wat uiteindelijk Diageo zou worden.

Voor de productie, die sinds 2000 zo goed al volledig computergestuurd gebeurd, betrekt Lagavulin het water uit het nabijgelegen meertje Loch Sholum. De new make wordt uitsluitend op Amerikaanse ex-bourbonvaten gerijpt.

Lagavulin maakt deel uit van Diageo’s Classic Malts of Scotland-serie, die in 1988 werd gelanceerd. Hij wordt soms omschreven als de ‘aristocraat van Islay’, omwille van zijn robuuste en uitgebalanceerde body met het onmiskenbare en krachtige turf-rook- en iodine-aroma. Daarnaast is hij zacht en lichtjes zoet in de mond. De meest gebruikte termen om deze whisky te omschrijven zijn: turf, zeewier, hout, fruit en complexiteit. Het is een whisky die door liefhebbers en menig connoisseurs hoog aangeschreven wordt, maar wellicht niet geschikt voor beginnende proevers. Het overgrote deel wordt als single malt verkocht, maar Lagavulin maakt ook deel uit van de blend White Horse.

Range

Het vlaggenschip van Lagavulin is de 16 Year Old.
Daarnaast zijn ook volgende officiële releases verkrijgbaar:

– 12 Year Old Special Release 2003

– 16 Year Old Distiller’s Edition 1990 (PX finish)

– 20 Year Old Distiller’s Edition 1981 (PX finish)

– 21 Year Old

– 25 Year Old

– 30 Year Old

De distilleerderij is open voor het publiek en rondleidingen (betalend) zijn mogelijk. Een ticket geeft je meteen ook toegang tot de Caol Ila distilleerderij.