Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Verduidelijking samples

Dank u! Posted on 18/02/2010 16:10

Mochten de foto’s niet duidelijk zijn, ziehier de namen van de vijf samples:

1. Black Bottle Islay Blend

2. Wild Turkey Rare Breed

3. Nikka All Malt

4. Lagavulin 16 yo

5. Glencadam 10 yo

Reeds geproefd: Wild Turkey Rare Breed. Aangename verrassing, pittig en zoet tegelijk. Hints van chocolade en sherry. Vergelijkbaar met Glenmorangie Lasanta.



Dank u, Mark!

Dank u! Posted on 18/02/2010 16:03

Deze vijf samples heb ik gekregen van Mark om te proeven, iets wat ik zeker ga doen. Zo’n ruil is de ideale manier om meerdere whiskies te proeven zonder meteen een full bottle te moeten aanschaffen. Leerrijk en lekker! Bedankt, Mark.

Slàinte!



Glencadam 10 Year Old

Tasting Notes Posted on 18/02/2010 13:29

Distilleerderij: Glencadam
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 10 Year Old
Kleur: stro
ABV: 46%

De Nogal Delicate?

De distilleerderij, opgericht in 1825 in de Eastern Highlands, ging al een paar keer over in de handen van nieuwe eigenaars. De laatste wissel dateert van mei 2003, waarbij de distilleerderij in handen kwam van de Angus Dundee Distillers. De meeste productie van Glencadam wordt gebruikt in de blends van Ballentines. Maar onder impuls van de nieuwe eigenaars werden ook enkele officiële bottelingen op de markt gebracht, waaronder deze 10 Year Old in 2008, alsook een 15 en 30 Year Old.

De eigenaars kleefde deze 10 Year Old het predikaat ‘The Rather Delicate Highland Malt’ op. Hmm. Hij werd niet bijgekleurd en gebotteld zonder koelfiltering op een ABV van 46%. Dat is alvast goed nieuws.

De neus is één en al gras en citrus en een tikkeltje gekruide eik. Niets dramatisch, maar wel uitnodigend. Scherper dan verwacht.

De smaak is een verrassend samenspel van diezelfde citrustonen en lichte kruiden, maar het geheel is mooi gehuld in een zoete toets. Een beetje ‘krokant’, bijna. Lekker.

De finish vond ik niet bepaald lang, maar hij is toch aangenaam.

Dit is helemaal geen delicate dram (die marketeers toch!), maar toch een best aangename entry malt, die verrassend lekker uit de hoek komt. Ik vind het eerder het soort malt dat je als daily dram kan schenken of voorschotelen aan iemand die met whisky kennis wil maken. Hij is bijzonder drinkbaar, maar geen pottenbreker.

Score : 75

geproefd door Mark Dermul op 17-02-2010