Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Westfalian 2013

Tasting Notes Posted on 06/12/2024 16:30

Distilleerderij: Northoff Feinbrennerei
Regio: Duitsland
Fles: The Westfalian 2013, OB 2021, Peated Cask Experiment ‘Italy’, Amarone & Marsala #TW62, 333 bts, 500ml
Kleur: koper
ABV: 52.8%

Kampvuur

The Westfalian whisky wordt in – doh – de streek Westfalen geproduceerd. In het stadje Soest, om precies te zijn, zo’n 60km ten zuidwesten van Bielefeld. Maar het hoofdkwartier ligt in Paderborn. Ze zijn al sinds 2012 actief en hun eerste whisky verscheen in 2015. Paderborn… is dat niet de stad waar ook Duits onafhankelijk bottelaar Malts of Scotland gevestigd is? Jazeker, en de man achter MoS, Thomas Ewers, is tevens de man achter The Westfalian. De whisky wordt gestookt door Master Distiller Stefan Northoff (hoewel papa Wilhelm zich nog dagelijks komt moeien, blijkbaar). Een mooie samenwerking, me dunkt. Zeker als je bedenkt dat The Westfalian in 2020 met de titel ‘Best Whisky in the World’ aan de haal ging in de IWSC. In het glas zit de Westfalian 2013 Peated Cask Experiment ‘Italy’, waarbij ik aanneem dat Italië verwijst naar het Amarone en Marsala vat waarop deze rijpte.

De neus is een heerlijke mix van zoet, rood fruit en een knisperend kampvuur. Mooie rokerigheid, waar menig Islay kan naast staan. Assen en roet gaan echt hand in hand met het fruit en het samenspel van beiden is erg aantrekkelijk. Nog iets van Abroath Smokies. Geweldige neus!

Lekker olieachtig en meteen erg rokerig, maar tegelijkertijd mierzoet. Maar… het werkt erg goed! Sommigen zullen hem misschien een tikkeltje te zoet vinden, maar hey, het is zomer, de zon schijnt, het mag eens iets erg fruitig en bijna snoeperig zijn, toch? De rokerigheid wordt erg groot en doet zelfs even aan een jonge stevig geturfde Staoisha denken. Da’s wel knap, vind ik. Maar hem vergelijken is ‘m oneer aandoen, denk ik tegelijkertijd. Lekkere umami toets als van barbecuesaus bij de tweede slok. Ik vind deze whisky is uitstekend.

Lekker lange, umami, kruidige en rokerige afdronk.

Blind zou ik nooit aan de Duitse malt gedacht hebben. Excellent. Ware het niet dat hij zo’n 115 EUR kost voor een half litertje, ik haalde hem in huis. Thanks, Dieter!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2024



Penderyn Patagonia

Tasting Notes Posted on 06/12/2024 06:30

Distilleerderij: Penderyn
Regio: Wales
Fles: Penderyn Patagonia, OB 2023, Icons of Wales Release No 11/50
Kleur: goud
ABV: 43.0%

Eisteddfod

Het is de allereerste keer dat het Welshe Penderyn in zee gaat met een andere distilleerderij. Voor hun eerste blended malt, zochten ze hun heil bij de Alazana Distillery uit Patagonië, Argentinië, opgericht in 2011. Het is hun 11e release in de zogenaamde Icons of Wales serie. De link is de volgende: op 28 juli 1865 zeilden 153 Welsh met de driemaster Mimosa naar Patagonië alwaar ze een Welshe kolonie stichtten, die vandaag de dag nog steeds ‘Little Wales beyond Wales’ wordt genoemd. Er zijn zo’n 50.000 afstammelingen, waarvan er nog 5.000 Welsh spreken, die tevens jaarlijks het eisteddfod houden. Eisteddfod is een Welsh muziek- en literatuurfestival dat reeds in de 12e Eeuw werd georganiseerd, maar verloren ging, tot het in 1792 terug werd ingevoerd. Recenter gaven groepen als UB40 en Status Quo daar optreden. Maar terug naar de whisky, waarvan ik het sample van mijn goeie vriend Benny kreeg.

Aangename, erg fruitige en zacht florale neus op vanille, appels en peren, pitahaya en vanille. Doet erg Iers aan, moet ik zeggen. Delicaat, subtiel en erg uitnodigend.

Lekker vol in de mond, hoor. Olieachtig tot romig, zelfs. Erg zoet met nu vooral honing en karamel vooraan, gevolgd door geprakte banaan en appelmoes. Ahornsiroop en vanille. Daar zit wel een pittige kruidigheid onder, met kardemom en nootmuskaat op kop, gevolgd door een mespuntje zwarte peper en een verloren gelopen kruidnagel. Dit valt mij bijzonder goed mee, zeg.

De afdronk is middellang en vertoont nu voor het eerst een zacht drogend kantje van de eik, maar blijft voldoende fruitig en sappig tot het laatste moment. Banaan op het sterfbed.

Leuke zomerwhisky. Thx, Benny.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2024