Distilleerderij : François Voyer
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac François Voyer Lot 19.20 Grande Champagne, Malternative Belgium #33 ‘Temps Magique’, 42 bts
Kleur: brons
ABV: 43.8%

Rancio!

Ik herinner mij het bezoek aan dit huis in de zomer van 2023 nog erg goed. Maar dat ze een vaatje cognac uit 1920 hadden liggen… dat werd ons toen niet verteld! Laat het aan Pieter en Ysatis om dit vat te pakken te krijgen en te bottelen voor Malternative Belgium. Slechts 42 flessen sterk (want gebotteld van een dame jeanne)! Hier ben ik wel heel erg benieuwd naar.

Rancio! Zalige, zalige rancio zoals je die enkel kan ontdekken in bijzonder oude cognac. Het springt bijna uit het glas, vergezeld van heerlijke aromas van vers geboend leder, papaya, walnoten en geroosterde noten van de markt in Verrières. Verse tabak op de achtergrond. Fenomenale neus die maar blijft geven!

(20 minuten later)

Zijdezacht op de tong met slechts een kleine prikkel van de kruiden. Hier verschijnt opnieuw de rancio – en erg prominent en krachtig – aangevuld met wederom geroosterde noten en tabak, maar het is toch vooral de fruitigheid die verrast met zijn complexe zoete én zoetzure toetsen van gedroogde pruimen en vijgen, gekonfijte appelsienschillen en gedroogde pompelmoes. Hint van origine chocolade, weliswaar heel subtiel (wat voor de rest van deze cognac niet gezegd kan worden, zo krachtig is hij, zelfs na al die jaren).

De finish is bijzonder sexy. Lang, zoet, kruidig doch fluweelzacht.

Als je van deze cognac geniet, moet de rest van de wereld even wachten. Reken op 899 EUR voor een fles. Toegegeven, niet voor ieders beurs. Maar wel liquid history. Verkrijgbaar vanaf vrijdag 18 oktober bij Malternative Belgium.

92/100